Zlatibor Lončar Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji i da će obavestiti građane kada vakcina bude ispunila sve kriterijume koje je odredila Agencija za lekove.

Lončar je rekao da će to ministarstvo obavestiti građane kada vakcina „dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u Agenciji za lekove.

„Mi nismo neka neozbiljna država koja može na nekom drugom principu da funkcioniše, da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da krajem godine i početkom sledeće bude proizvedena bezbedna vakcina protiv koronavirusa.

On je ponovio da će Srbija među prvima dobiti vakcinu čija je bezbednost garantovana i koja bude ispunila sve uslove.

Lončar je apelovao na građane da prime vakcinu proti sezonskog gripa, koja se očekuje od 1. oktobra, kako bi se izbegao „sudar koronavirusa i sezonskog gripa“.

Kineska Nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak javile su ranije danas da su Srbija i Pakistan među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa.

Kako je javio Rojters, a preneo N1, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom da se broj novih infekcija u Kini smanjuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare