Zlatibor Lončar Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas u Banji Koviljači sa lekarima iz Loznice, Šapca, Valjeva, Užica, Čigote i Banje Koviljače koji su radili u kovid bolnicama i preneo kako se u daljoj zaštiti od širenja virusa na graničnim prelazima sporovode dodatne mere zaštite i da sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju, mere tremperaturu, i po po potrebi ih šalju u kovid ambulante.

Lončar se zahvalio zdravstvenim radinicma, koji mesecima rade u crvenim zonama, i koji koji rade u skafanderima dan i noć.

On je naveo da je cilj bio i ostaje da se zdravsvenim radnicima obezbede najbolji uslovi u datoj situaciji jer je to jedini način da se sačuvaju i zdravstveni sistem i svi ljudi.

Lončar je lekare informisao i o dodatnim merama koje država preduzima imajući u vidu i savet SZO a kada je reč građanima koji dolaze iz zemlja i regiona u kojima je broj zaraženih korona virusom mnogo veći nego u Srbiji .

Na graničnim prelazima građani koji se vraćaju u zemlju dobiju, rekao je, zdravstveni materijal sa informacijama i uputstvima kako da se ponašaju.

„Naši inspektori kontaktiraju te ljude, uzimaju im anamnezu, mere temperaturu i po prcoeni ih šalju u kovid ambulante“, rekao je Lončar i ponovio da nema mesta za opuštanje zbog čega moraju da se poštuju mere koje daju rezultate.

Ministar je poručio da danas imamo više iskustva i da zato možemo da očekujemo bolje rezultate.

Svako opuštanje će pogoršati ono što smo do sada postigli, rekao je Lončar i ocenio da se Srbija nalazi na prekretnici da možemo na jednu ili na drugu stranu ako se mere ne poštuju. Podsetio je da je od 176 pozitivnih zdravstvenih radnika šestoro u bolinici.

Dodao je i da je u sistemu socijalne zaštite zaražen 118 korisnik i 49 zaposlenih.

Lončar je naglasio da mere moraju da se nastave, jer će svako opuštanje pogoršati situaciju, a, kako je naglasio, potrebna je što bolja epidemiološka situacija, jer predstoji početak školske godine za đake i studente.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar