Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije započeli su treću sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovim izmenama predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Kako piše u predlogu komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je obrazlažući predlog zakona da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i donose se sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

On je dodao da su predloženim izmenama u zakon uvedeni pojmovi koji do sada nisu postojali, kao što je korona virus, kategorija „kontakata“ koji moraju da se pridržavaju mera, definisani su novi pojmovi kao „lična zaštita, kućna izolacija, karantin, prevoz, zdravstveni nadzor, karantin u kućnim uslovima“ i mnogi drugi.

Lončar je pozvao poslanike da podrže zakon, a očekuje se da će se o zakonu glasati u subotu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar