Zoran Pašalić
Zoran Pašalić Foto: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se ljudska prava najefikasnije i najpotpunije mogu zaštititi uvažavanjem posebnosti svakog društva i njegovih istorijskih, kulturoloških i socijalnih različitosti, saopšteno je danas.

„Nijedna odluka niti stav ne mogu se prepisati niti biti identični u svakoj pojedinačnoj situaciji već je pored osobenosti svakog slučaja potrebno uvažavati posebnost svakog društva, njegove istorijske, kulturološke, socijalne različitosti“, rekao je Pašalić na konferenciji „Efikasna primena Evropske konvencije o ljudskim pravima sa posebnim osvrtom na izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava“.

Na nama je, dodao je Pašalić, da pravo prilagođavamo životu i potrebama građana i tako ga tumačimo te tako treba posmatrati, tumačiti i razmatrati i odluke Evropskog suda za ljudska prava.

On je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, podsetio da Pariski principi obavezuju sve nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava na promovisanje sprovođenja međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i ratifikovanih ugovora.

Naveo je da zbog toga te institucije imaju važnu ulogu u procesu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Bonus video: Zašto tabloidi „ratuju“ protiv poverenika za informacije od javnog značaja? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar