Olivera Zekić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pre dva dana prekinulo je štrajk u koji je stupilo zbog, kako je navedeno, “pritisaka i ugrožene bezbednosti zaposlenih od strane nezavisnih medija, opozicionih stranaka i nevladinog sektora”. "Način na koji je REM stupio u štrajk, kao i način na koji je iz njega izašao, direktno je kršenje zakonskih procedura stupanja u štrajk i ruganje instituciji štrajka", saopštio je sindikalni aktivista i član Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ljubičić.

Ljubičić kaže da je u pitanju izrugivanje sindikalizmu i pravima radnika i ocenjuje da bi posledice po zaposlene u tom telu mogle da budu i otkazi. Sa druge strane, za članove Saveta REM-a, koji su izabrana lica, kaže da je njihova odluka o ulasku u štrajk na nivou „Top liste nadrealista“.

On navodi da je Zakonom o radu i Zakonom o štrajku jasno propisana procedura ulaska u štrajk i da definitivno odluku o štrajku može doneti sindikalna organizacija preduzeća u kom se organizuje štajk ili zbor zaposlenih ako sindikat ne fukcioniše u tom preduzeću ili ga nema.

Prema njegovim rečima, i za jednu i drugu odluku potrebna je većina na telu koje je vlasno – u sindikatu to je izvršni odbor ili drugo telo koje je predviđeno statutom sindikata, a kad nema saindikata odluka je jedino punovažna ako se donese na zboru zaposlenih na kom mora prisustvovati više od 50 posto radnika i mora biti doneta većinom, a i jednu i drugu stvar mora da prati zapisnik.

Pored toga, mora da se proglasi i štrajkački odbor, njegov predsednik, a odluka mora sadržati i informacije koji su štrajkački zahtevi i da li se štrajk održava u prostorijama preduzeća ili na nekom protestu.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Poslanici opozicije traže smenu REM-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar