Foto:parlament.gov.rs/

Lider Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Zoran Lutovac saopštio je da je 50 poslanika podnetlo inicijativu za razrešenje članova REM-a koji su štrajkovali, iako na to nisu imali zakonske mogućnosti.

„Mi imamo potpise 50 poslanika, iako zakon predviđa da je dovoljno 20. Ključni povod za pokretanje ove inicijative je taj što su članice i članovi REM-a obustavili rad. Naime, 8. decembra oni su doneli odluku o obustavi rada REM-a zbog, kako su naveli, pritisaka medija u vlasništvu United Grupe. Veoma je važno reći da je ustav predvideo pravo na štrajk, ali članovi REM-a nemaju status zaposlenih. Njih bira i razrešava Skupština… U REM-u mogu štrajkovati samo oni koji obavlajju stručne i administrativne poslove“, rekao je Lutovac na konferenciji za medije i dodao:

„Skupština treba da izabere nove ljude, od integriteta. Poslanici različitih poslaničkih grupa pokazali su da je moguće da se dogovorimo oko stvari od javnih interesa“, poručio je Lutovac.

Inicijativu su potpisima podržali DS, SSP, Narodna stranka, „Zajedno“, Ne davimo Beograd.

Poslanica SSP-a saopštila je ranije da će biti pokrenuta smena članova REM-a zbog nesavesnog rada i blokiranja dodele pete nacionalne frekvencije.

„To su učinili uoči tako osetljivog momenta kao što je dodela pete televizijske nacionalne frekvencije. Simptomatično je u tom smislu i da Savet REM-a nije samovoljno obustavio rad kada su dodeljivali prve četiri frekvencije i to opet televizijama koje su dokazano kršile zakon i radile kao megafon vlasti, već tek sada, na taj način blokirajući direktno, svesno i namerno proces dodele poslednje nacionalne TV frekvencije“, istakla je Tepić.

Podsetimo, REM je nakon dogovora na hitnoj sednici odlučio da prekine obustavu  rada, koja je u tom telu trajala nekoliko dana.

„REM je na današnjoj hitnoj sednici nakon političke podrške skupštinske većine doneo odluku o prekidu obustave rada dokazujući da je štrajk ipak bio politička odluka kao i nepodoban pokušaj da se parira dvadesetčetirisatnom protestnom neemitovanju programa televizija N1 i Nova S“, izjavila je Popović

Bonus video: Zoran Panović o _Odbrani od dezinformacija_ dok REM spava i simbolici barikada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar