Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prema listi CIA, koja pravi poređenje u 229 zemalja sveta, ali i pojedinačno po kontinentima, po ovogodišnjoj analizi Srbija je na ubedljivo prvom mestu po stopi smrtnosti. Naime, naša zemlja ima koeficijent 16,39 smrti na 1.000 stanovnika godišnje, piše Danas.

Taj koeficijent, ističu na sajtu, izračunava se kao prosečni godišnji broj smrti na 1.000 stanovnika sredinom godine.

Na prvih deset mesta Srbiju slede Rumunija, Litvanija, Letonija, zatim Bugarska, Ukrajina, Rusija, Estonija, Belorusija i Hrvatska. Sve ove zemlje su evropske, pa ista grupa zauzima i prvih deset mesta na listi zemalja Evrope sa najvećom smrtnošću.

Kada se govori o listi za Evropu, države bivše jugoslovenske republike su na iole boljim pozicijama. Hrvatska je na 10. mestu, Slovenija na 28, Crna Gora na 30, Bosna i Hercegovina na 32. mestu, a Severna Makedonija na 42 mestu liste, prenosi Danas.

Domaći stručnjaci i ekološka udruženja ove poražavajuće brojke povezali su sa velikim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta. Udruženje građana Ekostraža, koje je objavilo ove podatke napominje da pritom imamo i najveću stopu novoobolele dece od neke vrste raka.

Aerozagađenje je odgovorno za smrt skoro milion dece mlađe od pet godina svake godine u svetu. Prema podacima SZO, zagađenje vazduha je uzrok 25 odsto, ili 2,4 miliona, svih smrtnih slučajeva od bolesti srca u svetu, kao i 24 odsto (1,4 miliona) svih smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom, a zatim i 43 odsto (1,8 miliona) svih smrtnih slučajeva od plućnih bolesti i raka pluća.

Bojan Simišić, aktivista udruženja Ekostraža, objašnjava da stručnjaci i aktivisti ne mogu da se oslanjaju na Batut kao kredibilnu instituciju, na koju mogu da se oslone za zvanične podatke.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.

BONUS VIDEO: Ko su najveći zagađivači vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare