Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Stanare zgrada na Limanu 4 u ulicama Narodnog fronta i Balzakove, u četvrtak ujutro je dočekalo iznenađenje u vidu daščare postavljene na zajedničkom prostoru između zgrada. Na letvama, koje je na okupu držala neka samilepljiva folija, stajalo je objašnjenje da je u u pitanju “Kreativno Limansko Autentično Novo mesto”, koje im poklanja “Evropski omladinski centar Vojvodine”.

Zbunjeni Limanci su pokušali da saznaju o čemu je reč, a objašnjenje ih je dočekalo zakucano za jednu od dasaka:

„Kroz ovaj prostor prolazi dnevno veliki broj ljudi, uglavnom u pravcu Doma zdravlja i autobuske i taksi stanice koje se nalaze na par metara udaljenosti. Naša ideja je da na ovom mestu napravimo ‘Kreativno Limansko Autentično Novo mesto’. Glavni cilj projekta je da razvije svest mladih, članova lokalne zajednice i donosilaca odluka o značaju i važnosti zajedničkog učešća u mobi“, navodi se, između ostalog, na papiru čiji je potpisnik organizacija Evropskog centra Vojvodine, koja radi „uz podršku Vlade Republike Srbije, Vlade Vojvodine, Grada Novog Sada, Evropske komisije i mnogobrojnih donatora“.

„Ostali smo potpuno zatečeni i šokirani. Ovo je preko noći sklepano i izgleda kao da su ga pravila deca na tehničkom. Posekli su nam svo drveće, klupe su razvaljene, a sada smo još dobili ovu skalameriju, a da nas niko nije pitao da li nam treba“, kaže Svetlana Ćosić, jedna od stanarki obližnjih zgrada.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

U pomenutom dvorištu između zgrada, kaže, svake se noći skupljaju ekipe mladih koji po celu noć divljaju i galame, razvaljuju i ono malo preostalih klupa, ostavljajući iza sebe gomile smeća, praznih limenki piva, opušaka …

„Šest meseci šaljemo dopise i molimo Grad da, kada već ništa ne čine da sklone dilere i huligane odatle, barem postave kante za smeće koje nas svako jutro dočekuje. Nisu se udostojili da nam odgovore“, kaže Ćosićeva. Prema rečima stanara, majstori koje su sutradan zatekli kako postavljaju krov na improvizovanu saletlu, rekli su im da ih je „poslao Grad“. Na pitanje da li imaju građevinsku dozvolu, radnici su objasnili da je u pitanju „montažni objekat“, za koji im ne treba dozvola. Ono što stanare najviše zbunjuje je upravo objašnjenje na papiru, na kom se navodi da će ovaj „projekat“ služiti za „zajedničko učešće u mobi“.

„Koliko je meni poznato, moba podrazumeva zajednički rad, komšijska ispomoć na njivi, radovima na kući … Na šta oni misle pod tim, niko od nas nema pojma. Sve zvuči kao vrlo neuspelo i glupo objašnjenje kojim će se prikriti još jedna malverzacija pri trošenju para iz budžeta nekim besmislenim projektima“, kažu stanari.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

U objašnjenju organizacije koja stoji iza ovog projekta, građanima je poručeno da navodna saletla ima za svrhu da ih zbliži.

„Građani i građanke Limana su vrlo vezani za svoj kraj. Realizacijom ovog projekta još više ćemo da pojačamo njihovu vezu sa javnim prostorom koji ćemo svi mi zajedno da koristimo. Realizacijom projekta poboljšaćemo korišćenje javnog prostora koji je dostupan svima bez ograničenja, odnosno koji svi građani i građanke mogu ravnopravno i bez naknade da koriste prema sopstvenim željama i potrebama“, navodi se na papiru.

Takođe, tvrde u Evropskom omladinskom centru Vojvodine, limanska saletla je samo jedan od projekata koji planiraju.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

„Naš projekat je deo programa jednog od stubova aplikacije OPENS 2019 programa, koji ima za cilj da animira mlade ljude koji nisu pristalice nijedne političke partije, niti aktivisti organizacija civilnog društva da se informišu i postanu društveno aktivni u zajednici iz koje dolaze. Aktivnosti će se realizovati kroz radionice u udaljenim i ruralnim predelima oko najmanje razvijenih područja Vojvodine, koje će sprovoditi omladinski radnici.“

Otvaranje „Kreativno Limanskog Autentičnog Novo mesto“, šta god ono predstavljalo, najavljeno je za sredu.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare