Foto: Nova.rs

Lekoviti izvor Jezero u Vrnjačkoj Banji koji je bukvalno presušio pokrenuo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvor Jezero nije jedini koji je ugrožen, a ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez najvećih dragulja, lekovitih voda.

„Sve stavke u postojećoj studiji izvodljivosti o zaštiti mineralnih voda u Vrnjačkoj Banji su prekršene. Skupština opštine Vrnjačka Banja je ovaj dokument usvojila pre 15 godina, a koji se nekoliko godina pre toga sastavljao. Danas ne znamo ko je sve i na kojim dubinama iskopao bunare. U ovom trenutku, ozbiljno je ugroženo nekoliko izvora u Vrnjačkoj Banji“, kaže za Nova.rs nekadašnji odbornik Dobrivoje Ljubičić.

Voda u biveti termomineralnog izvora „Jezero“ u Vrnjačkoj Banji, koja je nekada tekla u mlazevima, skoro da je nestala. Voda u ovom lekovitom i poznatom izvoru sada kaplje, a bilo je dana kada su česme bile i potpuno suve. Sumnja se da je uzrok privatni akva park „Vrnjačke terme“ koji je otvoren pre dva meseca, nedaleko od izvora.

Iako je navodno smanjena potrošnja vode u ovom parku, ona se na izvoru pojavila samo u kapljicama.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Milan Milojević, vlasnik akva parka “Vrnjačke terme”, kaže za Nova.rs da sve rade po propisima, i da sve može da se prekontroliše u svakom trenutku.

„Svako veče isključujemo pumpu. Naša bušotina je najdublja i nalazi se na 650 metara. Tvrdim da mi nismo krivci za smanjen pritisak na izvoru Jezero. Opštinska inspekcija nas svakog dana obilazi“, kaže Milojević.

U rešenju o davanju saglasnosti firmi Ždrelo iz Petrovca na Mlavi, koja je vlasnik akva parka, za „geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz bunara“ – što je, inače, jedan od retkih dokumenata o izvorima koji opština Vrnjačka Banja poseduje – piše da je firma dužna da protok od 0,3 litra u sekundi presmeri za potrebe Vrnjačke Banje, dok bi za svoje potrebe mogli da zadrže najviše 2,5 litara u sekundi.

Ali, iako se u rešenju pominje dubina od 600 metara, na kojoj inače teče izvor Jezero, vlasnik pomenutog akva parka nam je rekao da je bunar još dublji, i da se voda izvlači sa 650 metara. Takođe, piše da će, ukoliko dođe do neželjenih efekata po izvore Slatina i Jezero, radovi na kopanjau bunara biti obustavljeni. Ali, problemi su se pojavili kasnije.

Naime, izvor Jezero na površinu izlazi prirodnim putem, odnosno potiskuje ga gas, dok se voda za punjenje bazena u akva parku izvlači pomoću pumpi.

„Naložili smo vlasniku Vrnjačkih termi da smanji protok vode, i da svakog dana, odnosno noću, po osam sati, pumpe budu isključene. Iako se voda na izvoru Jezero ne može vratiti istog trenutka, već je potreban jedan period, primetili smo da ima efekta, i očekujemo da će se uskoro normalizovati protok na ovom izvorištu“, rekao nam je Božidar Vučković iz Specijalne bolnice „Merkur“, koja upravlja izvorima na području Vrrnjačke Banje.

Bez odgovora ministarstva

Iako smo se ministarstvu rudarstva i energetike obratili sa pitanjem da li postoji baza podataka o broju bazena i akva parkova u Vrnjačkoj Banji, odnosno odakle se povlači voda, odgovor nismo dobili.

S obzirom da je ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo za izdavanje dozvola za bušotine, tražili smo spisak bazena u Vrnjačkoj Banji kojima su izdate dozvole za izvlačenje vode, za koji protok, i na kojim dubinama su bušotine, ali smo ostali bez odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare