Voda u biveti termomineralnog izvora "Jezero" u Vrnjačkoj Banji, koja je nekada tekla u mlazevima, skoro da je nestala. Voda u ovom lekovitom i poznatom izvoru sada kaplje, a bilo je dana kada su česme bile i potpuno suve. Sumnja se da je uzrok privatni akva park "Vrnjačke terme" koji je otvoren pre dva meseca, nedaleko od izvora. Iako je navodno smanjena potrošnja vode u ovom parku, ona se na izvoru pojavila samo u kapljicama.

Voda se izvora „Jezero“ se koristi u terapeutske svrhe, za dijabetes, i lečenje mokraćnih puteva, ali i za ispiranje očiju. Voda ide tzv. putem samoizliva, odnosno, ne koriste se pumpe koju bi vodu crpile, već podzemni gas vodu tera ka površini.

Ali, već skoro mesec dana, voda teče kap po kap. Mnogobrojni posetioci, iz svih krajeva Srbije, koji dolaze u Vrnjačku Banju, upravo zbog ove lekovite vode, sada su ljuti. Stvaraju se velike gužve, redovi, a dolazi i do verbalnih sukoba oko toga ko je na redu na napuni flašu.

Foto: Nova.rs

„Treba mi najmanje pola sata da napunim jednu flašu vode. Već 15 dana sam u Banji, i sve vreme je tako. A bilo je dana kada su česme bile potpuno suve. Zbog ove vode i dolazim u Banju, ali mislim da više neću. Ovo je mučno“, kaže penzionerka Milena iz Paraćina, koja je došla kako bi napunila tri flašice od po pola litra.

Ni ostali koje smo zatekli na ovom izvoru, nisu krili nezadovoljstvo. Dok jedni samo sležu ramenima, drugi kažu da je sve počelo od trenutka kada je akva park „Vrnjačke terme“, koji se nalazi u neposrednoj blizini, počeo da puni svoje bazene.

„Narod je ovde dolazio zbog vode. Mogu i kod kuće sedeti i spremati. Ali, narod je dolazio u Banju zbog lekovite vode. Dijabetičarka sam, i već pet godina dolazim. Nekada sam mogla da napunim balon za tren. Gde je ta voda otišla, ne znam“, ispričala nam je Dragana iz Novog Sada.

Iako su vršena neka kratkoročna ispitivanja o uticaju akva parka na ostale izvore u okolini, zaključeno je da njegova potrošnja od 2,5 litara u sekundi ne utiče na izvore „Jezero“ i „Slatina“. Međutim, u praksi nije bilo tako. Odmah po početku punjenja bazena, dotok vode na ova dva izvora je opao, mada je više uticao na izvor „Jezero“ nego na „Slatinu“, iako je ona bliža akva parku.

Foto: Nova.rs

Monitoring nad termomineralnim izvorima u Banji vrši Specijalna bolnica „Merkur“ u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Božidar Vučković, načelnik Službe za pravne i ekonomske poslove bolnice „Merkur“, kaže da je u poslednjih deset dana došlo do smanjenja izdašnosti na izvoru „Jezero“, ali da ne mogu da tvrdi koji je pravi razlog.

„Stručnjaci sa Rudarskog fakulteta će uvrditi tačan uzrok. Lokalna samouprava je u ugovoru koji je sklopljen sa obližnjim akva parkom utvrdila koliko oni smeju da crpe vode u sekundi. I prema onome što smo mi utvrdili, to se poštuje. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, moguće je da uzrok kontinuirano crpljenje vode u ovom akva parku u poslednjih mesec i po dana, što se ranije nije dešavalo. Odnosno, moraće da se prave pauze u korišćenju vode sa izvorišta“, rekao je Vučković.

Vučković kaže da se u akva parku sada svakog dana pravi pauza od osam sati. Stručnjaci sa rudarsko-geološkog fakulteta kažu da bi nivo vode na izvoru „Jezero“ u narednim danima trebalo da se postepeno vraća.

Milan Milojević, vlasnik akva parka „Vrnjačke terme“, kaže za Nova.rs da sve rade po propisima, i da sve može da se prekontroliše u svakom trenutku.

„Svaki veče isključujemo pumpu. Naša bušotina je najdublja i nalazi se na 650 metara. Tvrdim da mi nismo krivci za smanjen pritisak na izvoru Jezero. Opštinska inspekcija nas svakog dana obilazi“, kaže Milojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare