Foto: TANJUG / KC NIS / an

Ugovori više od 200 medicinara koji su zbog borbe sa koronom zaposleni na tri meseca u Kliničkom centru Niš uskoro ističu, a radnici su se obratili i nadležnom ministarstvu. Kažu da strahuju i da su u neizvesnosti, ali se ona nastavlja jer -odgovora još nema, pišu Južne vesti.

Reagovao je i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, koji traži da KC ispuni obećanje i zaposli one koji su se borili sa kovidom.

Podsetimo, u aprilu je 213 medicinara potpisalo ugovore na tri meseca, nakon naredbe Ministarstva zdravlja da zbog korone hitno zaposle zdravstvene radnike. Mnogi su se i dobrovoljno javljali da pomognu kolegama u borbi sa koronom, a kažu da ih je ohrabrivalo obećanje da će dobiti posao za stalno.

Tri meseca uskoro ističe, a oni strahuju da li obećanje i dalje važi i da li će ostati da rade u niškom Kliničkom centru, pišu Južne vesti.

„Pre svega, nerazumljivo je da samo lekari u Nišu rade bez ugovora na neodređeno. U pisanoj formi nijedan podatak ne postoji da mi, kao lekari, treba da budemo zaposleni. Svako od nas izražava iskrene sumnje da neće ostati na radnom mestu koje je dobio. Naš posao je stavljen u drugi plan naspram izbora koji se održavaju ovog meseca“ – pišu medicinari.

Podsećaju da su od početka epidemije, neki i dobrovoljno, počeli da rade, pa i onda kada nije bilo dovoljno zaštitne opreme i sredstava za rad.

Početkom juna su imali sastanak sa rukovodstvom Kliničkog centra, ali tvrde da ugovore žele da im produže, za sada, samo na šest meseci.

„Mi to ne želimo, hoćemo samo isti tretman kao lekari u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu, gde su svi dobili na neodređeno. Produžiće nam ugovor na šest meseci, proći će izbori i posle toga ćao đaci“,  navode.

Južnim vestima javila se i medicinska sestra, koja kaže da je majka troje dece, koja brine jer joj ističe ugovor, a pisala je nadležnima i tražila sastanak kako bi dobila odgovore o novom ugovoru.

Da li će medicinarima u Nišu, kao što je to učinjeno i u Aleksincu, država ispuniti obećanje i dati posao – pitali su zaposleni još 19. maja Ministarstvo zdravlja i Upravu Kliničkog centra, ali kažu da je odgovor izostao. Ni Južnim vestima odgovori na pitanja o tome nisu stigli.

„Iskreno verujemo u izjavu direktora Kliničkog centra Niš, dr Zorana Radovanovića i obećanje koje je u medijima dao 20. aprila 2020. godine, kada je izjavio sledeće: ‘To su deca koja su se javila na mejl Kliničkog centra i ponudila pomoć. Svi su tu od prvog dana, njih preko dvestotine pedeset. Sto dvadeset lekara, farmaceuta, tehničara, svi su dobili posao i svi će dobiti posao za stalno, to smo obećali. Sva ta deca su se javila i bila na prvoj liniji frontać“ – navode lekari.

Osim Sindikata Sloga koje je ranije reagovalo smatrajući da su zdravstveni radnici izmanipulisani, oglasio se i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Član Predsedništva Sindikata u Nišu Velibor Rašić kaže da su i oni 4. juna poslali dopis Kliničkom centru u kome traže da ispune obećanje i zaposle medicinare.

„To se desilo u KC Beograd, Kragujevac, u Valjevu, Vladičinom Hanu, Aleksincu i zašto se sada vrši selekcija? Da li je to poruka mladim lekarima, jer ako ih sada prevare oni će otići odavde. Ako je to borba za našu decu, ako ih ne prime to će biti borba za njihovu decu“, poručuje.

Napominje da je 35 godina u zdravstvu i da je Srbija u borbu sa koronom ušla sa 3.500 sestara i 2.500 lekara manje nego što je potrebno zdravstvenom sistemu, te da je zato neophodno da oni koji su bili angažovani tokom epidemije sada dobiju posao.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar