koronavirus kcv
Foto: N1

Dok su lekari i medicinske sestre za rad u doba epidemije umesto obećanog povećanja plata dobili 10 odsto stimulacije u iznosu od par hiljada dinara, pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine Nenad Erdeljan dobio je povišicu od 30 odsto. Erdeljana, koji po struci ni ne spade u medicinsko osoblje, aprilskom povišicom je nagradila direktorka KCV prof. dr Edita Stokić.

U njenoj Odluci o uvećanju plate, u koju Nova.rs ima uvid, navodi se da će se Nenadu Erdeljanu “zaposlenom na radnom mestu pomoćnika direktora za tehničke poslove, plata za mesec april 2020 uvećati za 30 odsto“. Direktora KCV u odluci nije obrazložila na osnovu čega je Erdeljan nagrađen povišicom, niti se u njoj navodi na kojim poslovima tokom epidemije je Erdeljan briljirao pa je zaslužio ovakvu nagradu.

U dokumentu se navodi da je povišica pomoćniku direktora isplaćena iz sopstvenih sredstava KCV, kao i da ova ustanova ima pravo po Zakonu o platama u državnim organima da uveća plate zaposlenih do maksimalnih 30 odsto.

Istovremeno sa njegovom maksimalnom povišicom, Klinički centar Vojvodine je priredio neprijatno iznenađenje svojim zaposlenima koji su, umesto povišice na osnovicu plate koju im je obećao lično Aleksandar Vučić, dobili stimulaciju „za rad tokom vanrednog stanja“, što je praktično jednokratna pomoć.

Foto: Privatna arhiva

Duplirane smene, dežurstva, noćni rad… koji su se u borbi protiv epidemije drastično povećali upravo medicinskom osoblju koje se borilo za život zaraženih pacijenta, plaćani su po redovnom cenovniku. U njihovom slučaju, direktorka Stokić nije iskoristila mogućnost da ih nagradi iz budžeta KCV, u kom očigledno ima novca za odabrane pojedince.

Takođe, bez ikakve stimulacije su ostali i zaposleni u zdravstvu koji su zbog kontakata sa obolelim morali biti na bolovanju, odnosno karantinu, bez obzira što su se virusu izložili upravo radeći svoj posao.

Famoznih 10 odsto „povišice“ zaobišlo je i radnike Hitne pomoći, domova zdravlja, Instituta za javno zdravlje, kao i mnoge druge medicinske radnike.

I dok su ovi ljudi svakodnevno rizikovali da zaraze sebe i svoje porodice ili završe na respiratoru, postavlja se pitanje čime je Erdeljan, diplomac Fakulteta za tehničke nauke u Novom Sadu, zaslužio velikodušnu nagradu uprave.

Na ovo pitanje očigledno ne može da odgovori ni direktorka KCV, s obzirom da je Edita Stokić i ovaj put ignorisala pitanja našeg portala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare