Foto: Ivan Dinić/Nova S

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” oglasilo se novim saopštenjem, u kojem navode "da su strukovno udruženje lekara, te da se poslednjih dana usled nemoći i nesposobnosti države da se nosi sa krizom, nastalom usled neadekvatne strategije u borbi protiv kovida, pokušava spinovanje u javnosti i zamena teza uvlačenjem naše profesije u medijsko blato". Dodaju i da od dr Predraga Kona očekuju odgovore na javno postavljena pitanja.

Saopštenje Udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ prenosimo u celosti:

„Udruženje ‘Ujedinjeni protiv kovida’ je strukovno udruženje lekara koji uz jasan otklon od nepotizma, partijiske pripadnosti, ljudi na rukovodećim pozicijama sa materijalnim pretenzijama, osoba sklonih korupciji i svega onoga što naše zdravstvo decenijama unazad opterećuje pokušaćemo da izgradimo sistem u kome lekari, medicinske sestre, tehničari i sav ostali kadar mogu da rade ponosno, slobodno i posvećeno, i da za to budu adekvatno plaćeni.

Poslednjih dana usled nemoći i nesposobnosti države da se nosi sa krizom, nastalom usled neadekvatne strategije u borbi protiv kovida, pokušava se spinovanje u javnosti i zamena teza uvlačenjem naše profesije u medijsko blato.

Mi niti želimo niti ćemo biti deo toga. Od kolege Kona očekujemo odgovore na javno postavljena pitanja. Trudićemo se da i dalje javnost obaveštavamo o svim novim stručnim predlozima u vezi Kovida 19 preko našeg sajta i da budemo konstruktivni u do sada najtežoj situaciji u kojoj se našlo naše zdravstvo. Oni neka nastave da se bave atentatima, ambasadorima, kućama i uvredama naših kolega. Ako ništa drugo, ostaće zabeleženo na koju se strategiju odlučila naša država u vreme kada je od ovog virusa umirao dnevno najveći broj građana.

Udruženje UPK“

Podsetimo, Udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ uputilo je članu Kriznog štaba, epidemiologu Predragu Konu, otvoreno pismo sa 50 pitanja, na koje je, kako su naveli, dužan da odgovori i to „ne samo medicinskim radnicima na čiji rad direktno utiče, već i građanima Srbije“.

Na kraju ovog otvorenog pisma Udruženje UPK podsetilo je dr Kona na citat, a to je „da svaka izgovorena laž stvara dug prema istini, a taj dug se mora vratiti, kad-tad“.

„Za vas lično, za sve vaše koleginice i kolege, medicinske radnike, koji su jedini na svetu nevoljni učesnici u trećoj epizodi ove neravnopravne borbe, za sve medicinske radnike koji nisu mogli ni da isplaniraju svoj godišnji odmor, kao i za sve građane Republike Srbije, od izuzetne je važnosti da odgovorite na sva ova pitanja. Da odgovorite pre svega građanima i medicinarima. Za sve nas je bolje da svoj dug prema istini počnete da vraćate bez ikakvih odlaganja“, naveli su lekari okupljeni u Udruženju „Ujedninjeni protiv kovida“.