dr Dušan Đokić Foto:Glas Šumadije

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u pregovorima sa ‘’jednom zemljom koja je završila vakcinu protiv Covida ‘’ i da je daje ‘’ugroženoj populaciji’’, reagovao je lekar kragujevačke Hitne pomoći Dušan Đokić, koji je predsednika nazvao ‘’grobovlasnikom naših života’’. On je ocenio da je sramno što struka ćuti o ovoj izjavi i naveo da je najava vakcine do kraja godine ‘’žalosna slika Srbije po meri idiota’’.

Kragujevački lekar specijalista pedijatrije u Zavodu za hitnu pomoć, u internoj prepisci sa kolegama osudio je sramno ćutanje profesora i lekara svih profila o najavi da će Srbija dobiti vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine.

„Grobovlasnik naših života, samozvani despot Srbije Aleksandar Neponovljivi, najavio je vakcinu protiv korone do kraja godine, mada u redovnim okolnostima razvoj vakcina traje pet do 10 godina, da bi sa sigurnošću bila bezbedna sa minimumom neželjenih reakcija. Stanovništvo Srbije biće deo probne populacije po volji despota, a sramno ćutanje silnih profesora medicinskih fakulteta, doktora svih profila i zvanja, dopuštanje da političari donose odluke ovakvog nivoa i značaja, kao što je bilo i histerično kupovanje respiratora po svetu bez konsultovanja struke, deo je žalosne slike Srbije po meri idiota!!!“, napisao je doktor Dušan Đokić i objavio ovo svoje reagovanje na viber grupi Kolegijuma lekara Hitne pomoći, preneo je portal „Glas Šumadije“.

Doktor Đokić je ovom portal potvrdio svaku reč koju je napisao, navodeći da njegova reakcija nije bila ishitrena. On je pojasnio da je svakome iz profesije jasno koliko je dug i ozbiljan put na pronalaženju nove vakcine bez posledica po zdravlje ljudi i da se takve stvari ne dešavaju ‘’preko noći”.

„Zbog čega se mi, kao mala sredina i relativno mala populacija uvek samo ‘poturamo’ da učestvujemo u svakom, pa i ovom eksperimentu. To, kada vam neko tako prikaže da su rezulatati dobri i na primer samo jedan posto ispitanih ima nepoželjne reakcije može medijski da zvuči dobro, ali tom, jednom ako premine, onda je njemu i njegovoj porodici smrtnost 100 posto“ , opominje on još jednom apelujući da su to stvari sa kojima se „niko ne igra“.

Doktor Đokić je podsetio na uništavanje i devastiranje Instituta „Torlak“ koji je bio referentna ustanova za izvoz vakcina za čitavu Istočnu Evropu, a čiji su nekadašnji vrhunski stručnjaci danas „raseljeni“ po čitavom svetu. On se s pravom pita zbog čega je na najavu vakcine do kraja godine, izostala reakcija pre svega same zdravstvene struke i strukovnih organizacija.

„Niko se ovim povodom nije oglasio. Muk. Sramota. Gde su sada Lekarska komora Srbije, Udruženje lekara Srbije, udruženja i komore medicinskih sestara i tehničara, Komora biohemičara Srbje… Nigde, na žalost. Pa ne može samo u našoj zemlji jedan čovek sve da zna“ zaključio je dr Đokić , apelujući da tako i ne ostane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare