Đorđe Kuzmanović Foto: Nova.rs

Đorđe Kuzmanović iz Kraljeva, po zanimanju lekar, posle trineaest godina čekanja na posao bio je primoran da posao potraži u fabrici auto delova. Kuzmanović je pokušao da konkuriše za mesto lekara i prošle godine kada je zbog epidemije korona virusa bolnicama bio potreban veći broj medicinskih radnika. Ali, ni tada nije dobio poziv. Ime Đorđa Kuzmanovića podiglo je Kraljevčane, kada se na jednoj društvenoj mreži pojavila njegova fotografija uz opis da je "sramota za državu koja širi obećanja da treba vratiti lekare u Srbiju, a pri tom ne zapošljava ni one koji su ostali u državi".

Kuzmanović ima 45 godina, a još uvek nije počeo radi kao lekar. Punih trineaest godina ovaj Kraljevčanin čeka da ga neko iz zdravstvenog sistema Srbije pozove. Ali to se nije dogodilo.

„Nekoliko meseci sam radio u Domu zdravlja u Kučevu. A pre pet godina sam uspeo da radim nekoliko meseci u bolnici u Kraljevu, na privremeno-povremenim poslovima. Bio sam na Internom odeljenju. I to je sve što mi se dogodilo od 2009. godine kada sam završio medicinski fakultet u
Kragujevcu“, započinje svoju priču Đorđe.

Kraljevo, Đorđe Kuzmanović, Djordje Kuzmanović
Foto: Nova.rs

Đorđe je radio vrlo često kao fizički radnik. Provodio je vreme radeći na strugarama. Sve sa nadom da će ga neko pozvati da započne posao lekara.

„Javljao sam se na sve konkurse. Ali nisam naišao na prijem, niti me neko pozvao. Obraćao sam se i gradonačelniku, ministru zdravlja, predsedniku Srbije. Ništa. Kao da me neko ubio bez metka. Osećam se poniženo, poraženo i degradirano. i sada u 45 godina moram da molim neku firmu auto delova da me zaposle kao radnika u proizvodnji“, kaže Kuzmanović. Ovaj lekar kaže da ne traži da ga neko sažaljeva, već da mu ponude posao u struci. Prošle godine su zdravstvenom sistemu Srbije zbog epidemije korona virusa i velikog broja pacijenata, ali i zbog toga što određeni broj medicinskih radnika nije mogao da radi zbog obolevanja, bili potrebni novi radnici. Kuzmanović kaže da je konkurisao preko Nacionalne službe za zapošljavanje, ali da ga ni tada niko nije pozvao.

„Obavestili su me da je iz kabineta premijerke Srbije stigao dopis da se svi lekari koji su na evidenciji nezaposlenih angažuju u kovid sistemu. Prijavio sam se, ali ni tada me niko nije kontaktirao. Mislim da je ovo država realsocijalizma. A kada to kažem, mislim na sve najgore oblike zapošljavanja. Od rodbinskih do partijskih, odnosno podobnih. Ukoliko ne spadate u nijednu od tih grupa, onda su vaše šanse za posao skoro nikakve. I to sam osetio na sopstvenoj koži“, objašnjava Kuzmanović.

Nije uspeo odlazak u Nemačku

Ovaj Kraljevčanin kaže da je pokušao i u Nemačkoj da pronađe zaposlenje. Ali, nije se snašao.

„Jezička barijera je ipak najveći problem, iako sam solidno naučio nemački jezik. Drugo, prema strancima se odnose strožije i imaju drugačije kriterijume. Prate vas i gledaju šta rade. Do najmanje sitnice. Dao sam sve od sebe da zadovoljim te kriterijume. Ali, posle nekog vremena, video sam
da meni to ne odgovara i vratio sam se kući“, kaže Đorđe Kuzmanović.

Bonus video: Kakvu budućnost imaju lekari u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare