Foto: N1

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić, kaže da zbog lepog vremena preovladava utisak da je koronavirus prevaziđen i da je sa njim završeno, ali da to nije tako.

Lalić je za RTS rekao da se u lekarskim krugovima ne komentarišu previše različite spekulacije, i dodaje da je to verovatno zbog toga „što su lekari zauzeti dnevnom situacijom i pokušajem da se održi balans sa relativno niskom stopom zaražavanja“.

Ističe da postoje brojni ljudi čijom zaslugom se Srbija nalazi u stabilnom stanju i da „nismo prepušteni sami sebi“.

Povodom informacije da je u Novom Pazaru 55 odsto gradana steklo antitela na virus, Lalić objašnjava da korona nije jedini virus koji stvara kolektivni imunitet i da merenje nivoa antitela treba interpretirati kompleksno.

Među antitelima ima onih koja su protiv proteina koji izazivaju bolest i protiv onih koji ne izazivaju bolest. „To je merenje ukupnog nivoa“, navodi Lalić.

On građanima Novog Pazara savetuje da nose maske i da se pridržavaju svih protivepidemijskih mera, dok se ne napravi stabilna, efikasna i bezbedna vakcina.

Što se tiče nastave na Medicinskom fakultetu, kaže da tu nema pravog recepta, ali da je većina fakulteta i u svetu to rešila kombinovanim pristupom.

Navodi da je i Medicinski fakultet prebacio nastavu, seminare i deo prakticnog rada na onlajn varijantu, a da će na praktičnim vežbama, na kliničkim predmetima biti direktnog kontakta sa pacijentima.

„Mislimo da smo stvorili sve uslove. To bi od ponedeljka trebalo da krene“, rekao je Lalić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar