Foto:N1

Građani kojima je struja isključenja zbog neplaćanja računa ili krađe struje, odnedavno mogu da se priključe na elektromrežu po pojednostavljenoj proceduri, odnosno bez do sada obavezne legalizacije stana ili kuće, izjavio je danas direktor ogranka Elektrodistribucija Niš Branislav Stojčić.

„Potrebno je da korisnici imaju samo bilo koji papir o dokazu prava svojine, poput posebnog lista o upisu objekta u katastar, naslednog rešenja ili kupoprodajnog ugovora. Što se tiče vlasnika novih objekata za priključenje na sistem potrebna je građevinska dozvola“, izjavio je Stojčić.

Prema njegovim rečima, olakšica koja se odnosi na ukidanje obavezne legalizaciju objekta urađena je u saradnji sa Ministrstvom rudarstva i energetike.
Stojčić je kazao da se u okviru zajedničke akcije grada, Elektrodistribucije i Ministarstva, koja je pokrenuta u cilju ponovnog priključenja korisnika na sistem, gradu do sada prijavilo 1.060 korisnika, a u Elektrodistribuciji Niš održani su sastanci sa skoro polovinu njih.

„Potrebnu dokumentaciju za ponovno priključenje struje ima 185 korisnika, a njih 114 je podnelo zahtev za priključenje. Na sistem je priključeno 40 domaćinstva, a priključci su urađeni i za 50 domaćinstava i ona bi vrlo brzo trebalo da budu priključena“, izjavio je Stojčić na konferenciji za medije u Nišu.

Konferenciji su prisustvovale ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a organizovana je povodom njihovog obilaska domaćinstava koja su dobila subvencije za energetsku sanaciju svojih kuća.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš, moj grad“ u niškoj Skupštini Miodrag Stanković zatražio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se otpišu dugovi za struju 7.500 porodica na području grada i da se oni hitno priključe na elektromrežu.

„Zahtevam da Grad Niš preuzme ulogu medijatora i da se uključi u pregovore sa Vladom Republike Srbije i EPS-om, kako bi se došlo do trajnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, i za isključene korisnike i za Elektroprivredu Srbije“, izjavio je Stanković.

On je istakao da su dugovi građana kojima je struja isključena nastali su uglavnom u vanrednim uslovima, u vreme inflacije, rata, sankcija, kao i u periodu tranzicije.

„Mnogi nisu mogli da izmire svoja dugovanja za struju, jer im zarade nisu isplaćivane ili su ostali bez posla. Na tako nastala dugovanja, nezakonito im je dodata kamata, koja se godinama uvećavala unedogled. Prolongiranjem rešenja za korisnike koji su isključeni sa elektromreže produžava se njihova agonija, kao i nehumani uslovi u kojima žive godinama, neki i duže od 10 godina“, rekao je Stanković.

Grad Niš, dodao je, ne sme da se krije iza Ministarstva i EPS-a, već mora da preuzme ključnu ulogu u rešavanju ovog problema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare