Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nova školska godina je u punom jeku, ali se đaci u OOŠ "Vladislav Ribnikar" suočavaju sa velikim problemima, za njih još uvek nema mira. Kao da nije dovoljno to što su im u učionici ubijeni i ranjeni drugovi, moraju da se nose sa tehničkim propustima poput nesnosnih vrućina zbog klima koje ne rade, prozora koji ne mogu da se otvore ili nedvoljnog broja česmi u školskom toaletu. Roditelji priskaču u pomoć i kupuju ventilatore na poziv jedne od profesorki koja je u školskoj grupi ostavila poruku da je neizdrživo biti na nastavi.

Ivana Čolović Čalovski čije dete ide u Ribnikar za naš portal kaže da u celoj školi postoji problem sa otvaranjem prozora.

Navodi da je za sada promenjen parket, okrečeno je i promenjeni su oluci, ali je, na primer, problem sa strujom ostao.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Zbog toga deci ne možemo da uradimo klime zato što su instalacije toliko stare da će izgoreti. Nisu popravili cevi, tako da između dva toaleta ima ‘korito’ koje je imalo četiri česme. Tu su ostavljeni ventili bez česama u školi. Direktorka škole nam se na sastanku pohvalila da škola ima deset aktivnih česmi“, kaže Čalovski.

Jedna česma na 50 učenika

Sagovornica našeg portala navodi i da je u prvi deo zgrade „sabijeno“ 500 dece u jednoj smeni, što ispada da je zapravo za vreme odmora jedna česma na raspolaganju za 50 učenika.

„Moja ćerka kaže: ‘Mama. ja čekam red, nekad ne stignem na red’. Leti su bile kiše one olujne, pa kad su hoblovali parkete, shvatili su da kiša ulazi, da bi potom prozore zatvorili silikonom, ostavivši po jedan otvoren“, priča ova majka.

Problem je sa otvaranjem prozora za sada rešen samo u učionici u kojoj boravi njeno dete.

Roditelji zamoljeni da doniraju ventilator

Koliko je postalo neizdrživo boraviti u učionicama svedoči molba jedne zaposlene u školi, koja je zamolila roditelje da doniraju ventilatore.

„Roditelji su zamoljeni da doniraju ventilatore. Kod nas je sada otvoren prozor. Razredna je pisala da je u učionici neizdrživo. Mi kao roditelji bismo danas kupili klimu da može da se montira. Onda je rečeno da struja to ne može da podnese i da će iskakati osigurači. Da ne pričam o tome da kad je školi dat rok da se preseli iz onog obejkta gde je ulaz iz Kralja Milutina, nisu uspeli da prenesu elktronske table. Sada otprilike tamo ne može da se uđe, stavljena su neka vrata. To je je sve urađeno, kako je rečeno na Savetu roditelja, po usmenoj naredbi saradnice Ane Brnabić“, navodi sagovornica našeg portala.

vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs
vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs

Dodaje i da ostaje da se vidi kako će biti kada se vreme pogrša i krene kiša.

„Mi kupujemo ventilatore, da nam deca ne bi padala u nesvest“, podvlači sagovornica dodajući da bi bilo dobro iskoristiti kraći raspust u novembru, kako bi se bar zamenili prozori.

Za veće renoviranje nije bilo vremena?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je svojevremeno da je početak školske godine u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kojoj je 3. maja učenik ubio deset osoba, devet đaka i radnika obezbeđenja, protekao dobro i dodala da je u toj školi tokom leta završena „manja“ rekonstrukcija.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije to u potpunim standardima onoga kako mi sada radimo rekonstrukciju škola. Mi, inače, menjamo sve, zaista to bude nova škola u starim konturama. Mi to nismo mogli da stignemo, zato što smo imali samo dva meseca, u ‘Ribnikaru’, ali nam je bilo važno i dogovorili smo se to sa Savetom roditelja i obećali i nastavnom kadru da ćemo tu ‘malu školu’ u (Ulici) Svetozara Markovića srediti i ona zaista sada mnogo drugačije izgleda“, rekla je Brnabić tada.

Da ipak nije tako, svedoče iskustva roditelja, poput naše sagovornice.

O ovim problemima, ali i nastavku renoviranja, naš portal pokušao je da dobije više informacija od OOŠ „Vladislav Ribnikar“, ali do objavljivanja našeg teksta, nismo dobili odgovor.

Kakva je ocena prosvetne inspekcije, pokušali smo da saznamo od Ministarstva prosvete, ali smo i tu ostali bez odgovora. 

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare