Foto: Privatna arhiva

Građane Kragujevca uznemirio je gust i crn dim, koji je juče u kasnim popodnevnim satima kuljao iz gradske toplane koja se nalazi gotovo u samom centru grada. Slike crnog dima koji se nadvijao iznad stambenih zgrada, preplavile su internet, a građani su se u neverici masovno pitali ’’čime li nas sad truju’’. Sa druge strane, iz Energetike kažu da je ova pojava neizbežna kada se pokreću kotlovi.

Juče oko 19 sati iz dva dimnjaka Energetike, izbijao je crn i gust dim, koji se zbog vetra širio i raznosio po celom gradu. Zbog ove pojave građani su bili uznemireni  i zabrinuti za kvalitet vazduha koji udišu. Slike crnog dima, brzo su se raširile društvenim mrežama ispod kojih su se ređali komentari da ’’tako gore samo traktorske gume’’ i pitanja ’’čime li nas sad truju’’.  

Kragujevac je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a crna tačka je gradska toplana, koja već 50 godina  tokom grejne sezone zagađuje vazduh. Mazut i ugalj su energenti koji pokreću sistem daljinskog grejanja, a na aplikacijama za merenje kvaliteta vazduha, Kragujevac je tokom cele zime gotovo uvek u crvenoj zoni sa prekoračenjem koncentracije suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5.  

Zagađenje koje je juče u popodnevnim satima snimljeno, bilo je vidljivo golim okom i kod građana izazvalo opravdanu zabrinutost da li će tom zagađenju ikada doći kraj. Prelazak Energetike na ekološki prihvatljiva goriva, u Kragujevvcu se godinama unazad najavljuje, a grejna sezona koja je upravo na izmaku, svojevnremeno je bila predstavljena kao prva sezona u kojoj će se sa mazuta i uglja preći na gas.

Energetika: To je’’epizoda’’ koja traje dvadesetak minuta

Koliko god da je crni dim zabrinuo građane, za nadležne u Energetici ta pojava je ’’normalna i uobičajena’’. 

PROČITAJTE JOŠ

Direktor Energetike Andreja Ilić je na pitanje našeg portala o uzroku izbijanja crnog dima i da li je slučajno došlo do neke havarije, rekao da je sa sistemom sve u redu, te da je pojava crnog dima, ’’normalna pojava prilikom startovanja postrojenja’’. 

’’Za pokretanje sistema koristi se mazut, a neminovnost je ta epizodna emisija crnog dima. To traje 15- 20 minuta, a posle toga ložište dobije svoju temperaturu i sagorevanje je normalno’’, rekao je Ilić za Nova.rs.  

On je istakao i da su ovo poslednji dani kada će iz dimnjaka Energetike izlaziti crni dim, jer već od sledeće grejne sezone, gradska toplana prelazi na gas. Rekao je i da poslovi na instaliranju nove opreme uveliko traju, kao i da se za nekoliko dana završava grejna sezona. 

Iako je kuljanje crnog dima zabrinulo brojne građane, bilo je i onih koji su na društvenim mrežama, ovu nimalo bezazlenu situaciju ’’razbijali’’ dosetkama. Pojedini su kometarisili da je na kraju sezone nestalo uglja, pa lože gume, upoređivali dim sa izborom pape u Vatikanu, a neki su se i pitali  ’’da li je to Grčić dobio premeštaj u Kragujevac’’.  

BONUS VIDEO: Požar kod Kraljeva pod kontrolom

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare