policijski čas
Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nedeljama već lekari iz crvenih zona kovid bolnica upozoravaju, kume, mole i zapomažu: Ne možemo više, situacija je dramatična, više nemamo slobodnih mesta, povećava se broj prijema u bolnice koje su ionako opet pune, sve je veći broj teško obolelih, pacijenata na respiratorima, epidemija je van kontrole, više od 600 lekara je zaraženo…

Takozvani Krizni štab, sa uobičajenim kašnjenjem od 3-4 nedelje, počeo da se budi. Prvo je 24. februara na hitnom sastanku doneo odluku da ne donese nikakvu odluku nego da se opet sastanu za dva dana. Onda je 26. februara doneo uobičajene nikakve mere, skraćujući rad kafića, restorana i tržnih centara za (prošli) vikend na 14 časova.

Glavni epidemiolog Vesić Goran je odmah, svojim naročitim sposobnostima, već u ponedeljak 27. februara saopštio da je sve bio u pravu kad je govorio da su te mere bezveze i da nije trebalo ništa uvoditi. Iako je epidemiolozima (onim običnim) potrebno bar nedelju dana da procene da li su mere imale efekta ili ne, glavni epidemiolog je efekte suvereno ocenio sutradan nakon prestanka tih i takvih, polovičnih i nedovoljnih mera:

„Sve što se dogodilo za vikend samo je potvrdilo da sam bio u pravu kada sam govorio da nove restrikcije neće dati rezultate kada je u pitanju zaštita građana od koronavirusa“, rekao je Vesić.

POGLEDAJTE JOŠ:

No, nije ubedio svoje kolege, druge (obične) epidemiologe: Istog dana kad je Vesić rekao da ne treba ništa da se zatvara, nego samo da se ljudi vakcinišu, epidemiolozi su zatražili zabranu kretanja.

„Jedina opcija koju u ovom trenutku predlažu je apsolutni lok daun i policijski čas. To je jedini način da se u narednih sedam do 10 dana stabilizuje epidemiološka situacija.Veliko je opterećenje zdravstvenog sistema, a ako imamo više obolelih ne možemo da vakcinišemo ljude“, rekao je Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba tog istog 1. marta.

Javili su se i drugi lekari: dr Predrag Sazdanović iz Kragujevca je rekao da su „brojke savršeno jasne ako svakog dana bude pozitivno 25 odsto testiranih“ i dao punu podršku policijskom času; dr Predrag Kon je najavio da ćemo, ako ne bude bio usvojena zabrana kretanja – i to barem 7 ili 10 dana – „pući kao zvečka“; „Trebalo je da sve bude zatvoreno“, dodao je Kon sutradan, 3. marta, najavivši – po ko zna koji put – izlazak iz Kriznog štaba ukoliko se ne donesu strožije mere za koje se zalaže medicinski deo štaba.

„Srbija je četvrta u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika“, rekao je istog dana Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji; „Niš nikada nije bio u težoj situaciji, situacija je alarmantna, skoro svi kapaciteti su popunjeni, Vranje, Kruševac, Aleksinac. Svima je svega dosta, ali je trenutak kritičan, nešto se mora preuzeti“, rekao je dr Radmilo Janković u četvrtak, 4. marta…

No, glavni epidemiolog Vesić bio je tvrda srca: iako nije član Kriznog štaba on, nego gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njemu, Vesiću, dato je da glasa i odlučuje o onome o čemu pojma nema i nije krio da će tim ničim zasluženim pravom da se obilato koristi i preglasava se sa (običnim) epidemiolozima:

Goran Vesić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

„Nećemo dopustiti i ne možemo da se složimo sa uvođenjem nulte tolerancije na život, a to bi se i dogodilo ukoliko bi bio prihvaćen predlog o uvođenju policijskog časa, odnosno da sedam ili deset dana u Beogradu i Srbiji ništa ne radi“, saopštio je zaštitnik ekonomije beogradske i srpske u četvrtak. „Nikada neću, po cenu da odem sa funkcije na kojoj sam, glasati za alibi odluke koje uništavaju ekonomiju ove zemlje“, dodao je u petak, 5. marta.

Pred sednicu Kriznog štaba oglasila se i zamenica direktora Infektivne klinike dr Ivana Milošević, rekavši „da je situacija dramatična i da ne mogu da prave dugoročne planove“, kao i da „dolazimo u situaciju da ćemo da iscrpimo kapacitete“. „Nemojte da se iznenadite ako bude premeštanja pacijenata iz Beograda“, rekla je Milošević, dodajući da bolnica u Batajnici ima još kapaciteta, ali i da to nije bezgranično i da postoji šansa da se ide i u Kruševac.

POGLEDAJTE JOŠ:

I, nakon famozne sednice Kriznog štaba, šta se desilo? Pa, ništa, odnosno, uobičajeno: donete su opet mere koje su daleko od onih koje su tražili epidemiolozi, dr Predrag Kon je opet relativizovao situaciju u stilu „bolje išta nego ništa“, dakako ne pominjući odlazak iz Kriznog štaba, a glavni epidemiolog Vesić je bio zadovoljan, najavivši da će mere sasvim sigurno biti ukinute odmah u ponedeljak.

„Zadovoljan sam jer smo izbegli policijski čas i potpuno zatvaranje na 7-10 dana kako je predlagano. Nisam zadovoljan jer ćemo imati određene restrikcije za vikend. Od ponedeljka se vraćamo na radno vreme do 20.00 sati. Nadam se da je ovo poslednji vikend u kome ćemo imati makar i delimično zatvaranje“, napisao je na Fejsbuku branilac ekonomije, glavni epidemiolog u zemlji Vesić Goran.

Sa druge strane, (obični) epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao jee da je medicinski deo Kriznog štaba "nezadovoljan" merama koje su usvojene na sednici u petak, jer je trebalo da budu zabranjeni kontakti na tri nedelje da bi prenošenje koronavirusa bilo sprečeno.

No, šta da se radi, idemo dalje, u nove igrokaze. Idući put bi se već moglo očekivati da Vesić ne popušta ovoliko, već da lekari (oni obični) nakon sednice Kriznog štaba uglas poviču – aman, pa šta nas pitate, pitajte Vesića, on zna, biće kako on kaže. U međuvremenu, procenat zaraženih je narastao na 26 odsto od broja (ko zna kojim testovima) testiranih…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare