Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

U subotu će sve raditi do 12 sati, i to će trajati do ponedeljka u 6 ujutru, do kada će biti zatvoreni svi lokali, osim cvećara, prehrambenih radnji, pumpi, apoteka i dostava hrane.

 

Dr Kon: Na skijalištima neće tokom vikenda raditi kafići i prodavnice. Srednje škole prelaze od ponedeljka na onlajn nastavu.

Doktor Kon nije hteo detaljnije da elaborira donesene mere, rekavši da ne želi da prića šta je bilo iza zatvorenih vrata kriznog štaba.

„Ogromna energija se ulaže da se ljudi ne zaraze. Još imamo onih koji se osećaju da su izvan zakona. Ne žele da poštuju mere, to su činjenice. Osnovni protivnik jeste virus, moramo da se izborimo sa njim, pa makar i ovako sekvencijalno“, rekao je Kon.

Pozorišta će moći da igraju predstave do 21 sat, i sportski događaji će moći da se održavaju bez publike, dodao je Kon.

Kon je na pitanje Nova.rs o tome da li će ove mere imati efekta, rekao je:

„Mislim da će imati, ali neće biti dobro“, rekao je Kon.

***

Prošlog vikenda kafići i tržni centri radili su šest sati kraće nego što je to uobičajeno, pa su vrata zaključavali već u 14 časova. To očigledno nije dalo dovoljne rezultate, pa je nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak medicinski deo Kriznog štaba zatražio da se uvede policijski čas i proglasi vanredno stanje. To je, kako je tada predočeno, jedino rešenje.

Ostalo je da se narednih dana proceni epidemiološka situacija i donese konačna presuda, koju bi trebalo sutra da saznamo. U međuvremenu, proteklih dana bili smo svedoci oprečnih izjava – od onih koje alarmiraju i zastrašuju do onih koje smiruju tenziju.

“Jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata. Mere koje smo mi tražili su daleko oštrije, da sve bude zatvoreno osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi. Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora čitavo društvo da preuzme. Medicinski deo Kriznog štaba zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali to je mera koja štiti živote. To moramo javno da kažemo… Moraju da se zabrane kontakti koji su nezaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka i tek će onda postati jasno šta znači kad pukne zdravstveni sistem”, rekao je Kon.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare