Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kućni testovi postali su nova epizoda u serijalu - kako nadležni zdravstveni autoriteti i Krizni štab sluđuju građane tokom epidemije koronavirusa. Dok su nam juče brzi antigenski testovi predstavljeni kao sredstva koja možemo da koristimo kod kuće da proverimo da li smo zaraženi, danas stiže upozorenje da ne treba da ih koristimo.

Direktorka Apoteka Beograd Jasminka Bjeletić, potvrdila je juče za Nova.rs da u apoteke stižu „kućni testovi“ za koronavirus. 

Ona je zatim objasnila kako oni vrlo jednostavno rade, imaju jasno uputstvo i da mogu da budu zamena za PCR test.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo upustva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara“, izjavila je juče Bjeletić za Nova.rs.

Povezane vesti:

Građani su očigledno bili oduševljeni što za relativno malu sumu mogu da provere da li imaju koronavirus, zbog čega su svi testovi, samo nekoliko sati nakon što su se pojavili u apotekamab – rasprodati.

Bjeletić je zatim danas za Nova.rs rekla da uz test na koronavirus, koji je stigao u apoteke, stoji preporuka da treba da ih radi stručno lice, ali da sve možemo i sami ako pratimo uputstva.

„Ako je test pozitivan, zaraženi ste. Dakle, on ne može da bude lažno pozitivan. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test, odnosno da se virus nije dovoljno namnožio u gornjim disajnim putevima i da ga nema dovoljno da bi se pokazao na testu”, kazala je i istakla da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samo koji sat kasnije, Bjeletić je za N1 u potpunosti promenila svoju izjavu:

„Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. Apoteka Beograd distribuira testove koji su medicinsko sredstvo, imaju rešenje Agencije za lekove za stavljanje u promet. Upozoravamo sve građane, da mora zdravstveni radnik koji ima medicinsko obrazovanje da vrši upotrebu tog testa“, rekla je Bjeletić za N1.

Nakon toga je i pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković, građanima potvrdio da su bili u zabludi i da testove nisu smeli sami da koriste, jer ne samo da je obavljeno testiranje bilo nepouzdano, već i opasno.

kućni test na koronu
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Antigenski testovi su namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove, ne za građane. Ja molim građane koji su kupili te testove da ih sami ne koriste, ne smeju sami da uzorkuju, jer ako to radi nestručno lice, onda mogu da se dobiju lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati. Može čak i neko da se povredi prilikom nepravilog uzimanja brisa“, rekao je Gojković na današnjoj konferenciji i ponovio:

„Molim još jednom građane da to ne uzimaju.“

Naveo je da kod upotrebe „kućnih testova“ postoji i problem sa načinom njihovog odlaganja, jer je u pitanju infektivni otpad koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, skladištenja i uništavanja.

Građani su, dakle, „pravovremeno“ o svemu obavešteni nakon što su platili, verovatno se već testirali i test bacili u prvu kantu za smeće.

Pitanje, na koje bi svi voleli da znaju odogovor – „Ko će za sve da odgovara?“ postavljeno je Gojkoviću na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba.

Odovor je glasio: „Inspekcija Ministarstva zdravlja je već na terenu“.

Nestrpljivo čekamo izveštaj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar