Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zajednička sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju biće održana danas u Beogradu, a nakon nje će se javnosti obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle tog sastanka očekuje se i zasedanje Kriznog štaba, koji bi, između ostalog, trebalo da raspravlja i o eventualnom produžetku radnog vremena ugostiteljskih objekata i uslužnih delatnosti.

Sednica državnog vrha i Operatvnog tima za vakcinaciju počeće u 8 časova. Kako je najavljeno, predsedavaće premijerka i predsednik Srbije, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić.

Prethodnih dana u Srbiju je stiglo više od milion doza vakcina protiv koronavirusa. Dopremljene su vakcine američko-nemačkog proizvodjača Fajzer, kineskog Sinofarm i ruska vakcina Sputnjik V.

Danas bi trebalo da se sastane i Krizni štab, a sudeći prema izjavama zvaničnika, jedna od tema mogla bi da bude i novo popuštanje mera. Medicinski deo kriznog štaba i dalje tvrdi da nije vreme za popuštanje. Ipak, postoji i ona druga „privredna struja“ koja se zalaže za produžetak radnog vremena ugostitelja i uslužnih delatnika. Prema trenutno važećim pravilima, kafići i uslužne delatnosti rade do 20 časova. Prehrambene prodavnice rade do 21 čas.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je, u trenutku kada počinje masovna imunizacija stanovništva i kada smo disciplinom svih uspeli da smanjimo broj zaraženih, vreme da razmišljamo o popuštanju mera, o čemu je razgovarao sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privrednika.

„Video sam da lekari iz Kriznog štaba prelažu da se mere ne popuštaju do kraja januara. Oni za to imaju svoje argumente, kao i mi svoje, i razgovaraćemo. U svakom slučaju očekujem da se od 1. februara radi do 22 sata, a borićemo se da se to dogodi i ranije“, kazao je Vesić.

Sudeći prema pisanju medija, tema zasedanja Kriznog štaba trebalo bi da bude i moguće ukidanje negativnog PCR testa za sve koji ulaze u Srbiju. Prošle nedelje takva odluka doneta je za zemlje koje su deo „mini Šengena“ – Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Bugarsku. Očekuje se da bi ovaj spisak mogao da bude proširen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare