Savo Manojlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predstavnici Pokreta Kreni-Promeni su danas Upravnom sudu podneli tužbu zbog navodne krađe potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, koju je taj pokret predao Narodnoj skupštini 2022. godine.

Direktor Pokreta Savo Manojlović je ispred Upravnog suda kazao novinarima da Sud ima rok od 15 dana da odgovori na podnošenje tužbe.

Naveo je da je inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora potpisalo je više od 30.000 građana i Narodna skupština je obavezna da o tom predlogu raspravlja.

Pokret Kreni-Promeni je u aprilu prošle godine saopštio da se potpisi nalaze u zgradi Republičke izborne komisije (RIK) i više puta je slao urgencije Skupštini i Ustavnom sudu da se inicijativa stavi na dnevni red Skupštine i da se o njoj raspravlja.

Pročitajte još

Manojlović je kazao da se taj pokret obratio RIK zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, ali je istekao zakonski rok od 40 dana i nisu dobili odgovor da li su potpisi tamo.

„Mi znamo da su potpisi tamo iako nismo dobili odgovor. Zato podnosimo tužbu Upravnom sudu zbog ćutanja uprave“, naveo je Manojlović.

Ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „blokira rad institucija“ i  naglasio da predsednik treba da više poštuje Ustav, a da manje sluša strane ambasadore i kompaniju „Rio Tinto“.

Aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović je kazao da je s jučerašnjeg protesta u Loznici protiv iskopavanja litijuma poslata jasna poruka i da stanovnici tog kraja „neće dozvoliti da Srbija postane rudarska kolonija“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar