Foto:Nova.rs

Šatori i roditelji sa decom postali su svakodnevna slika ispred Dečijeg dispanzera u Kraljevu. Razlog je povećan broj pregleda dece sa simptomima koji ukazuju na kovid-19.

Za mesec i po dana u Kraljevu je pregledano oko 3.500 dece, od čega je njih oko 2.500 bilo testirano na prisustvo koronavirusa. Od tog broja, kod čak 720 dece potvrđeno je da su zaraženi.

Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja u Kraljevu, kaže da je reč o mlađim srednjoškolcima i starijim osnovcima.

„Ređe imamo pacijente koji su mlađi. Uglavnom je reč o strukturi dece od 12 pa do 17 godina. Dobro je što većina njih nema velikih komplikacija, i uglavnom vrlo brzo ozdrave. Ali, ima dece koju ne možemo da izlečimo, i onda ih transportujemo u KBC Dragiša Mišović“, kaže Milenković.

Prema njenim rečima, broj testirane dece ne opada, ali je kako kaže smanjen broj pozitivnih na koronavirus.

„Lečenje dece traje dve nedelje, i posle toga mogu da idu u školu. Savet za roditelje je da ne moraju prilikom prve pojave temperature kod deteta da dolaze kod lekara. Potrebno je da se vidi kako će se klinička slika razvijati, i onda se treba javiti na pregled“, objasnila je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Bonus video – Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar