Foto: Nova.rs

Koliko je koronavirus "pokosio" stanovnike Kraljeva, pokazuje crna statistika. Zvanični podaci kažu da su 134 osobe preminule od početka epidemije. Ali od tog ukupnog broja, čak 72 odsto njih ili 96 osoba, umrlo je u novembru i decembru. Takav podatak ovaj grad svrstava među vodeće u Srbije po broju umrlih od posledica kovida 19.

Epidemiolog Radovan Čekanac kaže da u toku septembra i oktobra u Kraljevu nije registrovan nijedan smrtni slučaj.

„Dok smo imali manju zaraženost u septembru i oktobru, imali smo i malu zastupljenost starijih među obolelima“, kaže Čekanac.

A onda se situacija u decembru promenila. Sada je, kako kaže ovaj epidemiolog, sve veći broj starijih osoba, a nažalost i veći broj preminulih.

„Nije se moglo dokazati da su stariji negde izlazili, ali smo shvatili da su zaraženi u kućnim kontaktima. Jer, u kući je daleko teže sprovoditi neke mere samoizolacije. Naročito u malim stanovima“, objašnjava Čekanac.

Kada je reč o ovako visokom procentu umrlih, Čekanac kaže da su umrli u najvećem broju slučajeva imali i neka druga oboljenja, najčešće dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

„U poslednje vreme sve je veći broj starijih osoba koje su zaražene koronavirusom. I otuda povećan broj preminulih“, rekao je ovaj epidemilog.

Zanimljivo je da statistički podaci pokazuju da je prosečna starost zaražene osobe sa teritorije Kraljeva u novembru iznosila 46 godina.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Milan Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar