Foto: Milan Marković

Kada je krajem 2020. godine iz inostranstva preko Vlade Srbije donirano šest najsavremenijih PCR laboratorija, kapaciteta 600 do 700 uzoraka za osam sati, kraljevački Zavod za javno zdravlje je bio jedan od njih. Međutim, ta oprema od tada stoji u magacinu.

Jedanaest godina je prošlo od trenutka kada je zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu stradala u zemljotresu. Šest godina je bila konzervirana, a onda se pre pet godina nastavilo sa gradnjom. I kad su svi pomislili da je konačno završena, pojavili su se novi problemi. Zgrada od 2.300 kvadrata treba da bude opremljena savremenom opremom za analize i nameštajem. Ne samo što sredstva za opremanje još nisu obezbeđena, već više od šest meseci zgrada čeka tehnički prijem. Zbog toga savremena PCR laboratorija već godinu dana stoji neraspakovana.

„PCR robot je možda najbolji primer. Godinu dana imate najsavremeni aparat, koji trpi i stoji neraspakovan u novoj zgradi. U vreme kada imamo u Srbiji po 20 hiljada zaraženih dnevno. Taj Zavod radi PCR testiranja za jedan dobar deo Srbije, a mašina stoji neupotrebljena zbog ljudi koji su nesposobni da urade tehnički prijem za ovaj objekat više od pola godine“, kaže Ivan Matović iz Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Foto: Milan Marković

Iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo kažu da će ova laboratorija prva biti instalirana u novu zgradu.

„Spremni smo da Kraljevo dobije svoju PCR laboratoriju, kako bili potpuno nezavisni za dijagnostikovanje kovida, ali i drugih virusnih infekcija“, objašnjava direktor Aleksandar Macan.

Teško oštećena u zemljotresu 2010, već naredne godine zgrada Zavoda za javno zdravlje je morala biti srušena. Krajem 2011. na istom mestu je počela izgradnja novog objekta. Ni posle jedanaest godina, još uvek se ne vidi konačan datum, jer Grad Kraljevo i menadžment Zavoda za javno zdravlje konstatno prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Samo u gradnju zgrade uloženo je ukupno oko 2 miliona evra, a koji ne obuhvataju njeno opremanje. Aleksandar Macan, direktor kraljevačkog zavoda, kaže da će za opremu biti potrebno preko 50 miliona dinara. Ali, taj novac tek treba da obezbedi ministarstvo zdravlja.

„Preseljenje starog nameštaja koji je u međuvremenu delimično prepravljen pre jedanaest godina, koštaće oko pet miliona dinara. Mislimo da je to suluda investicija, i da bi trebalo uložiti u potpuno novo opremanje Zavoda“, kaže Macan.

BONUS VIDEO Dr Dragoslav Popović i dr Sergej Boljević: Ne treba se opuštati sa omikron sojem korone

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar