Kraken

U Srbiji je potvrđeno prisustvo krakena, podvarijante omikron koronavirusa, koji je u ekspanziji u celom svetu. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je to do sada najprenosivija varijanta virusa. Epidemiološkinja Kliničkog centra Srbije doktorka Vesna Mioljević kaže za RTS da nema razloga za paniku, kao i da je to nova podvarijanta, a ne novi virus. Ipak, kao lošu vest ona dodaje i da će takvih mutacija biti i u narednom periodu.

Doktorka Vesna Mioljević navodi da je i u Srbiji registrovan prvi slučaj podvarijante omikrona, poznate kao kraken.

„Prvi put je registrovan u Americi krajem oktobra i novembra. Tamo je doveo do povećanja broja obolelih i hospitalizovanih, ali bez povećanog broja pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku. Neki lekari su taj povećan broj povezivali i sa praznicima koji su tada bili“, dodaje doktorka.

Ističe da nema razloga za preveliku brigu i paniku.

„Ovo je nova podvarijanta, to nije novi virus. Nastao je mutacijom, a tih mutacija će biti sigurna sam i u narednom periodu“, poručuje Mioljevićeva.

Ističe da se na osnovu znakova i simptoma infekcije ne može reći o kojem se virusu radi.

„Pored virusa koji izaziva kovid, imamo povećan broj i drugih respiratornih infekcija – virusa gripa, adeno virusi, respiratorni sincicijalni virusi“, kaže Mioljevićeva.

Ukazala je i da među decom ima povećan broj onih koji imaju varičele, kao i da je u Srbiji registrovana epidemija morbila.

„U Srbiji cirkuliše mnogo virusa koji izazivaju u početku simptome od strane respiratornog trakta, tako da je teško razlikovati ih osim naravno testiranjem“, kaže doktorka.

Na pitanje šta daje težu kliničku sliku kovid ili grip, doktorka naglašava da svaki virus može da izazove tešku kliničku sliku kod onih sa oslabljenim imunitetom, kao i kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima srca, pluća i bubrega i kod starijih osoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar