Protest “Srbija protiv nasilja” održan je večeras u Kragujevcu na Đačkom trgu, gde se okupilo više stotina građana. Skup je protekao u miru i dostojanstvu, bez ikakvih stranačkih obeležja, a okupljenim sugrađanima obratila se profesorka srpskog jezika Marija Blagojević, koja je pročitala zahteve građana. Sa skupa je poslata poruka "Ustala je Srbija".

Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije bio je krcat.

Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Građani svih generacija, mladi, penzioneri, srednjoškolci, porodice sa malom decom, aplauzima i ovacijama pozdravljali su svaki pojedinačni zahtev koji je pročitala profesorka Marija Blagojević.

Ona se okupljenim građanima obratila rečima “poštovani borci protiv izvitoperenog sistema vrednosti” i pozvala ih da sa skupa svi zajedno poruče “da nema odustajanja od zahteva”.

A zahtevi su jedinstveni i isti kao i oni  upućeni sa skupa u Beogradu.

To je zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, smena svih članova REM-a, ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje i nemoral na televizijama s nacionalnom frekvencijom, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi, zatim smena minsitra Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i usvajanje ostavke ministra Branka Ružića.

Profesorka Marija Blagojević, Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Profesorka Marija Blagojević je u svom govoru ukazala na urušeno i devastirano stanje u prosveti i rekla da dolazi iz “najzapuštenije njive našeg društva, koja se zove prosveta”.

Ona je istakla i da su iz prosvete, godinama i decenijama upozoravali šta će se desiti našem društvu “zbog sistematskog urušavanja i nebrige prema najplodonosnijem stablu”.

Takođe, profesorka se javno zahvalila i učenicima Prve beogradske gimnazije koji su prepoznali problem i uputili slične zahteve.

Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na protestu u Kragujevcu bili su i predstavnici gradske opozicije, ali se niko od njih nije obraćao građanima.

Skup “Srbija protiv nasilja” organizovale su tri Kragujevčanke, tri majke, Nevenka Jontulović, Aleksandra Kostić i Dragana Miletić.

Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

One su za Nova.rs rekle da su “bile vođene majčinskom snagom” i građanskim duhom u želji da za svoju, ali svu drugu decu stvore bolje i bezbednje uslove za školovanje i život.

Posle okupljanja na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, kolona od nekoliko stotina građana krenula je u simboličnu šetnju Glavnom ulicom do Trga kod krsta gde je zvanično i završen skup.

Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jedna od organizatorki, Dragana Miletić na kraju protesta je poručila, “ko je hteo da nas broji, ona nas je prebrojao, mi znamo koliko nas ima”.

Ona je svoje obraćanje završila rečima “Znamo da nismo sami  i da se ne plašimo. Ustala je Srbija”.

Kragujevac protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest u Kragujevcu trajao je sat vremena i protekao je bez ikakvih incidenata. Tokom šetnje kroz centar grada, saobraćaj na gradskim raskrsnicama regulisala je policija koja je preusmeravala vozila.

***

BONUS VIDEO: Evo kako je televizija Pink videla jučerašnji protest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar