Foto:Nova.rs

Novo rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Kragujevcu, već na samom početku mandata uvelo je novine, koje su čini se, mogle da budu dostupne i znatno ranije. Na sajtu te ustanove, objavljeni su telefoni za informacije o pacijentima koji se leče od korone, ali i od drugih bolesti.

Zbog epidemije, zabranjene su posete bolesnicima, a najbliži srodnici pacijenata koji se leče u UKC-u do sada su se snalazili na različite načine da dođu do lekarskog mišljenja i izveštaja o zdravstvenom stanju svojih rođaka.

Uprava UKC-a je na svom zvaničnom sajtu objavila da je u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom i potrebom lečenja kovid i ne kovid pacijenata reoragnizovan rad svih klinika, centara i medicinskih službi.

Navode da su objavljivanjem svih telefonskih brojeva želeli da uspostave bolju komunikaciju između lekarskih timova i porodica pacijenata na lečenju.

Na sajtu su objavljeni telefoni za 19 klinika, tri Korona centra, 11 centara za ostala oboljenja, osam specijalističkih službi i dve kliničke ambulante, a uz svaki broj telefona navedeni su i terminu u kojima će dežurni lekari davati informacije porodicama.

Dr Milisavljević: Situacija je bila konfuzna

Od početka pandemije, u UKC-u je više puta dolazilo do reorganizacije rada pojedinih klinika, koje su u piku epidemije ‘‘ulazile‘‘ u kovid režim, a sa smanjenjem pozitivnih pacijenata ‘‘vraćale se‘‘ na uobičajeni rad.

Prema rečima novog vd direktora, takvo stanje stvorilo je veliku konfuziju ‘‘i u pogledu lokacija klinika i brojeva telefona‘‘, jer su se kako objašnjava, pacijenti hospitalizovani zbog ne kovid oboljenja, prebacivali na novu lokaciju, u trenutku kada klinika na kojoj se leče ‘‘uđe u kovid sistem‘‘.

Doktor Milisavljević ističe da je sada urađen presek svih klinika i novih lokacija i kako kaže, napravljen mali kvalitativni pomak, kako bi rodbina pacijenata mogla lakše da se informiše.

‘‘To zatvaranje i otvaranje kovid jedinica unelo je veliku konfuziju, tako da praktično ljudi znaju da su im srodnici primljeni u bolnicu, ali ne znaju na koju kliniku, ili ako znaju na koju kliniku, ne znaju gde se ta klinika trenutno nalazi i koji su brojevi telefona. Radi bolje informisanosti, na našem sajtu smo objavili podatke sa tačnim lokacijama i brojevima telefona i nadam se da to sada mnogo bolje funkcioniše‘‘ pojasnio je dr Milisavljević.

On je podsetio da ka UKC-u kao tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi gravitira oko dva miliona građana iz centralne i zapadne Srbije, te da je u svakom trenutku na lečenju neko od pacijenata iz gradova i opština van Kragujevca.

Dodaje i da je ažurirani spisak klinika i telefona koristan za građane iz drugih sredina, čiji su srodnici na lečenju u Kragujevcu.

Kovid kapaciteti popunjeni 65 odsto

U Kragujevcu je u kovid sistemu trenutno na lečenju 236 pacijenta, od kojih je trećina iz drugih gradova i opština.

Sa najtežom kliničkom slikom je 20 pacijenata na respiratoru, a kiseoničnu terapiju dobija još devet obolelih koji su na neinvanzivnoj ventilaciji i 28 pacijenata na ‘‘haj flou‘‘ uređaju.

Prema rečima vd direktora, u Kragujevcu je popunjenost kovid kapaciteta oko 65 odsto, a za zbrinavanje inficiranih pacijenata, od ukupnog broja bolničkih postelja, kojih u UKC-u ima 1.118, opredeljeno je nešto preko 300 ležajeva.

U kragujevačkom UKC-u trenutno je na lečenju 309 ne kovid pacijenata, a na Pedijatriji su hospitalizovana i 73 deteta.

Doktor Milisavljević kaže da UKC, kao tercijarna ustanova ‘‘ima stalni pritisak‘‘ iz okružnh bolnica za zbrinjavanje najtežih pacijenta i u kovid i u non kovid sistemu, te da su objavljivanjem telefona na svom sajtu, dostupni za rodbinu koja ima pravo da se informiše o zdravstvenom stanju svojih srodnika.

Sve brojeve telefona možete pogledati na sledećem linku. 

Bonus video: Kovid bolnica u Kruševcu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar