Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu je registrovano još 100 novoobolelih od kovid-19, dok se u Kliničkom centru u tom gradu leče 162 pacijenta, od kojih je 15 na respiratorima.

„Zabrinuti smo naravno. U poslednjih nedelju dana povećava se broj korona zaraženih. Mislimo da je razlog tome praznik koji je bio četiri dana, dosta naših građana je bilo van grada, na planinama, Zlatiboru, Goliji, Kopaoniku“, rekao je direktor Doma zdravlja Vasilije Antić.

On je dodao i da su gradjani uglavnom putovali porodično, što znači da ako je jedan član bio zaražen koronom, infekciji su bili izloženi i drugi članovi.

„Od stotinak zaraženih, 20 je starijih od 60 godina, a više od 60 posto su mladji od 40 godina“, rekao je Antić jutros za Dnevnik RTS-a.

Prema njegovim rečima, put zaražavanje ide od porodičnih druženja ili druženja mladih koji zatim prenose virus na ostale članove domaćinstva.

„Sada beležimo dosta zapaljenja pluća, stomačnih tegoba i u odnosu na decembar su teže kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju. Zato i u našem Kliničkom centru počinje da raste broj pacijenata“, rekao je Antić.

On je ocenio i da je sada dobro što ima manje zaraženih koji su stariji od 65 godina, koji su najugroženiji korona virusom.

Antić je rekao da je za nepunih mesec dana na punktovima Doma zdravlja vakcinisano oko 25.000 gradjana Kragujevca.

Za danas je predvidjeno da na tri punkta Doma zdravlja bude vakcinisano više 1.800 gradjana cepivom „Sinofarm“.

Antić je rekao da su gradjani juče primali vakcinu „Sputnjik v“, prekjuče Fajzerovu, a naredne nedelje se očekuje isporuka vakcina AstraZeneka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar