Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Otkako je u Srbiji odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, u Kragujevcu je 39 osnovaca uzrasta od 12 do 15 godina primilo vakcinu protiv Covid 19, saznaje Nova.rs u tamošnjem Domu zdravlja. Medju vakcinisanima je samo jedno dete od 12 godina, dok su ostala deca starija.

U Srbiji je u junu ove godine odobrena vakcinacija dece od 12. godine Fajzerovom vakcinom, ali je interesovanje roditelja da decu na ovaj način zaštite od virusa “generalno slabo“, kažu u kragujevačkom Domu zdravlja.

Vakcinisana deca, uglavnom su imunizovana u protekla dva meseca, a u Domu zdravlja dodaju i da interesovanje za ovom vrstom zaštite nije poraslo ni kada je u kragujevačkim školama počeo da se javlja sve veći broj inficirane dece.

„Roditelji se javljaju sporadično, a interesovanje je slabo. Procenjuje se da je oko 10.000 dece u uzrastu od 12. do 15. godine, a 39 vakcinisanih je malo u odnosu na taj broj“ kaže Danijela Petrović portparolka Doma zdravlja.

Ona dodaje i da je među decom školskog uzrasta za koju je odobrena vakcinacija, odnosno od 12. do 18. godine, do sada vakcinisano 267 učenika, te da je najveći procenat njih medju tek punoletnim srednjoškolcima.

Zbog velikog broja inficiranih učenika, u Kragujevcu je od danas u svim srednjim školama uvedena onlajn nastava, dok se nastava za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola odvija po kombinovanom modelu. Odnosno, deca su podeljena po grupama, a nastavu naizmenično prate jedan dan u školi, a narednog onlajn od kuće.

Slab odziv i studenata za vakcinaciju

Prema podacima Doma zdravlja, slab odziv za vakcinaciju je i među studentskom populacijom. Od početka masovne imunizacije vakcinisano je oko 2.500 mladih do 26 godina, što je tek 20 odsto od ukupnog broj Kragujevčana tog uzrasta.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar