Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske, koje su studirale u tom gradu. Sporne diplome izdao je Fakultet medicinskih nauka (FMN) 2014. godine, a u postupku provere su još 22 osobe koje su završile iste studije. 

Poništene diplome, kako prenosi RTS; izdate su medicinskim sestrama, koje su studije započele u Puli na dislociranom ogranku Zdravstvenog fakulteta Univerziteta iz Zenice, a posle završene dve godine, studije su nastavile na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, na programu za strukovnu  medicinsku  sestru.

Razlog njihovog prelaska u Srbiju je što studije na ogranku u Puli nisu bile legalne, pa je Ministarstvo prosvete Republike Hrvastke zabranilo rad toj visokoškolskoj ustanovi.

Fakultet u Srbiji upisale su pozivajući se na saradnju između Univerziteta u Kragujevcu i Evropskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih nacija (ECPD), a treću godinu studija, upisale su na FMN-u  bez nostrifikovanja uverenja o prethodno položenim ispitima.

Studije su se odvijale u periodu od 2011, a sporne dilome  izdate su 2014. godine.

Inače, Evropski centar za mir i razvoj, potvrđeno je RTS-u na kragujevačkom Univerzitetu, nema dozvolu za rad, niti akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić, kaže da su u proceduri provere još 22 osobe koje su završile iste studije.

„U narednom periodu očekujemo odluku i po osnovu njihovih dipoloma. Pored strukovnih sestara, poništena je i jedna doktorska disertacija, takođe po osnovu studijskog programa koji je nelegalno izvođen u Republici Hrvatskoj, a u proceduri provere je 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Republike Makedonije za koja postoji sumnja, da su stekli diplome na Univerzitetu u Kragujevcu, bez upisa na prethodne studijske programe i bez dozvole za rad za njihovo izvođenje“, kaže Lukić.

Svu dokumentaciju oko spornih diploma, Univerzitet u Kragujevcu predao je policiji radi preduzimanja daljih radnji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar