Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem najodgovornije za "najezdu" lažnih diploma, plagiranih doktorata i svih visokoškolskih ustanova koje su "laž i prevara".

„To, naravno, ne bi bilo moguće da ih neko iz vlasti ne štiti“, rekao je Obradović novinarima ispred sedišta Ministarstva u Beogradu.

Naveo je da odgovornost  snosi i prosvetna inspekcija koja nije reagovala na prijavu Dveri protiv novog Fakulteta društvenih nauka koji, suprotno Zakonu o visokom obrazovanju, upisuje studente iako nema akreditaciju, a odgovorno je i Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Lično Mladen Šarčević štiti Fakultet društvenih nauka od prosvetne inspekcije jer iza Fakulteta društvenih nauka stoji sam vrh Srpske napredne stranke. Mladen Šarčević štiti pre svega Jugoslava Petkovića i Branislava Prostrana, generalnog direktora i zamenika generalnog direktora Javnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje je ustupilo deo svoje poslovne zgrade ovom fakultetu Srpske napredne stranke“, kazao je Obradović.

Obradović je oceenio da Srpska napredna stranka (SNS), kao što je nekada Socijalistička partija Srbije s Megatrendom, želi da ima svoj privatni fakultet i nove „kupoprodajne diplome i doktorate“ koji su, pre svega, namenjeni partijskim kadrovima SNS koji nemaju visoko obrazovanje, a žele državne funkcije.

„Zato služe ovi lažni privatni fakulteti: da bi stranački kandrovi uništavali naš državni aparat i ljudi sa kriminalnim akademskim zvanjima, bez stručnosti i zvanja dolazili na najviše državne funkcije“, rekao je šef Dveri.

Obradović je pozvao Srpsku akademiju nauka i umetnosti, univerzitetsku javnost u Srbiji, sindikate u prosveti, naučne radnike da „zajedno spasu srpsko obrazovanje“.

Jedan od članova Predsedništva Dveri, univerzitetski profesor iz Kragujevca Milorad Marinković, rekao je da se u Srbiji „favorizuju sumnjivi kadrovi sa sumnjivim diplomama i sumnjivim programima“ što je „glavni razlog za odliv mozgova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar