Energetika zgrada Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kotlovi na ugalj u gradskoj toplani, koji decenijama zagađuju vazduh u Kragujevcu, biće zamenjeni do početka sledeće grejne sezone, izjavila je danas ministarska za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, prilikom posete početku radova na ugradnji kotlova na gas. Projekat moredrnizacije "Energetike" vredan je 18 miliona evra, a finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za prelazak na ekološki prihvatljiviji energent i čistiji vazduh, građani Kragujevca moraće još malo da se strpe, a kako je najavljeno, već do kraja ove grejne sezone, trebalo bi da budu završeni svi radovi na zameni kotlova.

Uz modernizaciju toplane, biće sanirano i pepelište na kojem je deponovano oko 40.000 tona pepela koji dodatno zagađuje vazduh u Kragujevcu.

Da su Kragujevčani decenijama udisali jedan od najzagađenijih vazduha u Srbiji, potvrdila je i premijerka Ana Brnabić, navodeći da je zbog te činjenice Kragujevac bio „prioritet za modernizaciju, kao grad sa najgorim stepenom aerozagađenja“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Kraguejvac prestaje krajem ove grejne sezone da se greje na ugalj i počinje da se greje na gas, a uklanjanje pepelišta je izuzetno važan i izazovan projekat koji ćemo završiti u narednih nekoliko meseci“, rekla je Brnabić i dodala da će od investiicije vredne 18 miliona evra, 15 biti upotrebljeno za zamenu kotlova i pratećih postrojenja, a tri miliona evra za čišćenje pepelišta i remedijaciju tog zemljišta.

Ministarka Irena Vujović kaže da je ceo projekat modernizacije „Energetike“ realizovan u jednoj godini, odnosno, obezbeđeno je finansiranje radova, sprovedene sve zakonske procedure i izabran izvođač radova.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Očekujemo da kotlovi i sva potrebna mehanizacija stignu do kraja godine. Uporedo sa tim, konsultanti Evropske banke za onovu i razvoj rade na intenzivnoj studiji kako bi pronašli najbolje rešenje za reciklažu pepela. Videćemo šta od velike količine pepela i šljake, prema zelenoj agendi možemo da dobijemo, a najverovatnije će se koristiti u građevini za izgradnju puteva“, pojasnila je ministarka Vujović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, izjavio je da se modernizacijom gradske toplane, „otvara nova epoha u Kragujevcu“.

Irena Vujović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Problem aerozagađenja decenijama se gurao pod tepih. Čitave generacije mladih ljudi nisu imale priliku da rastu u normalnom okruženju sa čistim vazduhom, već su stasavali u prljavštini koja je izlazila iz ovih kotlova. Zahvaljujući aktuelnoj vlasti, mi sada konačno možemo da se očistimo od tog zagađenja“, rekao je Dašić.

Brnabić – 320 miliona evra za ekološke projekte u Kragujevcu

Osim modernizacije „Energetike“ u koju će biti uloženo 18 miliona evra, premijerka Ana Brnabić je istakla da će u Kragujevcu biti urađena još dva velika ekološka projekta.

U planu je sanacija deponije „Jovanovac“ i izgradnja regionalne deponije „Vitlište“ ukupne vrednosti 120 miliona evra, a još 190 miliona biće uloženo u rekonstrukciju kanalizacione mreže i izgradnju tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kragujevačka „Energetika“ zagreva preko 22.000 domaćinstava, a u funkciji su kotlovi na ugalj, koji su instalirani još 1961. godine.

Ta toplana, jedna je od retkih u Srbiji koja još uvek koristi ekološki neprihvatljivo gorivo – ugalj i maut, sa zastarelom i prevaziđenom tehnologijom.

Bonus video – Barajevo fabrika za preradu otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar