Krizni štab, Ana Brnabić i Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krizni štab koji je bio zakazan za 11 sati upravo je počeo. Prema ranijim najavama tema je i eventualno uvođenje kovid propusnica, ali i "pomerenje" treće doze vakcine protiv koronavirusa sa šest meseci od druge doze na pet meseci.

Šta treba da znate o predstojećoj sednici?

-Prošla sednica Kriznog štaba održana je 5. oktobra. Lekari su tada tražili pooštravanje mera – ograničavanje broja okupljenih u zatvorenom prostoru i skraćivanje radnog vremena za pojedine, pre svega ugostiteljske objekte. Njihov zahtev nije uslišen, a premijerka nam je objasnila da je najvažnija mera vakcinacija.

Krizni štab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

-Kovid propusnice ponovo će se naći na stolu. Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar uveravaju da se od njih, zapravo, nikad nije odustalo i da se traže najbolji modaliteti.

-Nova.rs se minulog vikenda bavila kovid-propusnicama. Ombudsman nam je rekao da će on važiti samo za ulazak u one objekte „bez kojih možemo“ – poput kafića, bioskopa i pozorišta. To se u rečniku ombudsmana naziva „pozitivnom diskriminacijom“.

Krizni štab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

-Kovid-propusnice ne bi trebalo da važe za prehrambene prodavnice i zdravstvene institucije: to bi bila neativna diskriminacija.

-Na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatraće se i preporuka da se treća doza vakcine prima nešto ranije, već posle pet meseci. Konačan sud trebalo bi da da Nacionalno telo za imunizaciju, koje, inače, zaseda kasnije danas. Krizni štab često funkcioniše kao sistem za najavu odluka državnih institucija, tako da sa požnjom treba pratiti njihove najave u ovezi sa vakcinacijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar