Zbog povećanog broja prijema ali i umrlih u Kovid bolnici u Kruševcu, građani su sve zabrinuti. Iako nema preciznih podataka o tome koliko osoba dnevno umire u ovoj bolnici, pojavila se informacija da je početkom septembra, u toku samo jedne nedelje, u ovoj bolnici umrla polovina od ukupnog broja preminulih u Srbiji. Iz KC Niš da je uzrok taj jer dolaze pacijenti koji su u lošem stanju.

U Kruševac se slivaju svi najteži pacijenti od Kosova preko cele južne, istočne, dela zapadne i severne Srbije. Ali, poslednjih dana počeli su da pristižu i pacijenti iz Beograda.
Iz Udruženja Ujedinjeni protiv kovida kažu da je razlog povećanog broja preminulih mogu biti teške kliničke slike i da je zato važno objavljivati podatke o tome koliko je starih među preminulima i da li su imali hronične bolesti.

Međutim, ima primera i da su pojedini bili spašeni zato što su otišli u ovu bolnicu. Srđan iz Kraljeva ispričao nam je da je zbog pratećih bolesti koje ima, njegov život vidimo o koncu nakon što se zarazio koronavirusom.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

„Iako sam bio vakcinisan, zakačio sam koronu. Međutim, zbog toga što sam već imao trombozu, zatim visok šećer i krvni pritisak, pretila mi je velika opasnost. Lekari su me poslali u kovod bolnicu u Kruševcu. Svi oko mene su bili na kiseoniku. Strašan prizor. Vakcina i lekari su me spasilo“, priča ovaj muškarac iz Kraljeva.

Vladan Cvetanović, direktor Kovid bolnice u Kruševcu izjavio je da su u poslednjih skoro dva meseca na ivici kapaciteta. Jer, prema njegovim rečima osim velikog dnevnog broja prijema i otpusta, i zaposleni trpe ogroman pritisak. Cvetanović kaže da se ovaj talas razlikuje od ostalih jer je hospitalizovano mnogo više mladih osoba, sa teškom kliničkom slikom.
„Pacijenti koji se javljaju kod nas imaju saturaciju od 50 do 80, a normalna je od 94 do 100. Onda možete da zaključite u kakvom su teškom zdravstvenom stanju osobe koje dođu u kovid bolnicu“, rekao je Cvetanović za RTK.

Otuda i povećana smrtnost u ovoj bolnici. Iz Kliničkog centra u Nišu objašnjavaju da je smrtnost u Kruševcu visoka jer se tamo šalju najteži pacijenti iz drugih kovid bolnica u Srbiji koje nemaju respiratorne centre.

U ovoj bolnici je hospitalizovano oko 450 osoba, od čega je oko 50 do 60 njih u jedinici intenzivnog lečenja. Ali, i na odeljenu poluintenzivne nege ima teških pacijenata.

„Kod nije primetan ni pad ni porast. Jer, mi primamo najteže pacijente i kod nas je konstantan priliv. A na dnevnom nivou se kreće od 30 pa do 50 osoba. Ovaj talas se razlikuje od prethodnih jer zaražene osobe vrlo brzo razvijau teške kliničke slike. Nakon nedelju dana kućnog lečenja javljaju se u veoma lošem stanju“, kaže direktor kovid bolnice u Kruševcu.

Pre mesec dana javnost je potresao slučaj kada se u ovoj u kovid bolnici u Kruševcu dezinficijens greškom našao u destilovanoj vodi, koja se daje pacijentima priključenim na respirator. Iz KC Niš su rekli da on nije dospeo do pacijenata. Međutim, zdravstvena inspekcija koja je posetila ovu bolnicu nije se oglasila.

Dnevno oko 200 zaraženih

U Rasinskom okrugu prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, na koronavirus dnevno je pozitivno oko 200 osoba. U kruševačkoj kovid bolnici hospitalizovano je 206 pacijenata sa teritorije Rasinskog okruga.

Što se tiče školske populacije, na području Rasinskog okruga virusom korona zaraženo još 33 učenika i još 7 nastavnika, ukupno 535 đaka i 95 nastavnika.
Dragan Radivojević iz naselja Čitluk u Kruševcu, kaže za Nova.rs da su najveći problem slavlja. A da se ona u ovom kraju organizuju vrlo često.

„Svi gastarbajteri su ovog leta bilo ovde, a ima ih puno. Došli da se provesele, jer na zapadu ne mogu. Mislili smo kad oni odu da će da se ukinu. Međutim, sve je isto. Po 500 ljudi bude na jednom slavlju. I onda čujemo ko se sve zarazio ili otišao u bolnicu. Ne pomaže tu ni vakcina“, kaže Radivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram