Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Uoči revizije postojećih protivepidemijskih mera kosovske vlade koja se očekuje 4. februara, ombudsman je danas i zvanično zatražio preispitivanje pooštrenih odluka o policijskom času i mera za ulazak na Kosovo.

Nakon što je prošle nedelje za KosovaPress kazao da bi kosovske vlasti trebalo da preispitaju nove mere, pre svega kada je u pitanju treća doza vakcine, odnosno negativan PCR test uz duplu dozu za ulazak na Kosovo, kao i pojačavanje policijskog časa, kosovski ombudsman se sada i zvanično oglasio svojim preporukama.

PROČITAJTE JOŠ

Iznoseći pravno mišljenje o razumnosti donešenih odluka protiv kovida, Naim Ćeljaj (Qelaj) smatra da policijski čas predstavlja ograničenje osnovnih ljudskih prava i slobode.

Kosovska vlada bi stoga trebalo da preispita meru ograničenja kretanja od 22 do 05 časova, a da bi, umesto toga, trebalo da pojačaju sanitarnu inspekciju kako bi se vršile češće kontrole poštovanja ostalih mera na snazi.

Takođe navodi da u zemljama regiona nije praksa da se zahteva od građana koji ulaze na njihovu teritoriju, da imaju tri doze vakcine, i da je većina država od početka pandemije, pri ulasku i izlasku iz zemlje, prihvatila antigenske testove, dok se za ulazak na Kosovo zahteva RT-PCR test, koji je duplo skuplji i duže se odrađuje u laboratoriji, prenosi KoSSev.

Kosovska vlada uvela je od 22. januara nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje važe do 4. februara – kada će se preispitati.

Za ulazak na Kosovo neophodan je dokaz o imunizaciji sa tri doze ili dve uz negativan PCR test. Ipak, postoje i izuzeci koji se odnose na mlađe osobe, građane Kosova i druge. Ujedno je odlučeno da policijski čas kreće od 22.00, a da je rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 21.00.

Prethodnih dana više je aktera koji su se pobunili zbog ovih mera, od gradonačelnice Preševa Ardite Sinani, gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, ministra zdravlja Severne Makedonije Bekima Saljiua, do srpske zagovaračke platforme na Kosovu Empirike. Svi oni ukazali su na ozbiljno ugrožavanje slobode kretanja.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja, upravo zbog mnogobrojnih pritužbi na novu meru kosovske vlade za ulazak, odnosno uvođenja obavezne buster doze ili dve doze sa negativnim PCR testom, oglasili su se da će tu stavku preispitati.

BONUS VIDEO: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar