Tablice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Od septembra protekle godine, do februara meseca 2023, sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS preregistrovano je ukupno 92 automobila, potvrđeno je za KoSSev portal iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima kosovskog MUP-a, od 92 preregistrovana automobila, 46 je registrovano na Severu.

„Do sada su registrovana 92 vozila koja su sa nelegalnih prešla na registarske tablice Republike Kosovo. Od toga je 46 vozila registrovano u četiri severne opštine“, navodi se u odgovoru.

KoSSev portal je više detalja o preregistraciji zatražio od kabineta zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija, prenosi Kossev.

Za razliku od navoda ministarstva, iz ovog kabineta prosledili su nam listu opština u kojima je do sada vršena preregistracija, a na kojoj se nalaze samo dve opštine na Severu Kosova.

Preregistracija vozila sa ovim tablicama izvršena je u severnom delu i južnom delu Kosovske Mitrovice, Leposaviću, Prizrenu, Dragašu, Gnjilanu, Vučitrnu, Prištini, Novom Brdu, Obiliću, Kamenici, Kosovu Polju, Gračanici i Vitini, navodi se u odgovoru.

Povećan broj preregistrovanih vozila zabeležen je januara meseca ove godine, kada je preregistrovano 36 automobila.

Odluka kosovske vlade o preregistraciji bila je povod za prošlogodišnju krizu na Severu Kosova, odnosno izlazak Srba iz kosovskih institucija novembra meseca.

Ova odluka doneta je 29. juna prošle godine. Fazno sprovođenje otpočinjano je i odlagano u više navrata, a usled kulminacije situacije na Severu, ali i zahteva međunarodnih zvaničnika.

Početak procesa preregistracije pratile su optužbe Kosovske policije i najviših prištinskih zvaničnika na račun „kriminalnih bandi koje podržava Beograd“, da prete i pale imovinu onih koji su se odlučili da promene tablice.

PROČITAJTE JOŠ:

Konačno, 23. novembra, Beograd i Priština su u Briselu postigli dogovor kojim su se, kako je tada saopšteno iz EU, strane dogovorile da Beograd ne izdaje nove registarske tablice za gradove na Kosovu, a Priština u potpunosti obustavi sprovođenje odluke o preregistraciji.

Ipak, dve strane drugačije tumače ovaj dogovor. Beograd tvrdi da „KM ostaje“ i da „Nema predaje“, te da je dogovoreno da se više ne izdaju nove tablice, a da će stare moći da se produžavaju i koriste kao i do sada.

Sa druge strane, Priština sporazum shvata kao potpuno ukidanje srpskih tablica gradova na Kosovu, te su sa početkom ove godine kako građani, tako i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, potvrdili da je pojedinim vlasnicima KM tablica bilo zabranjivano da uđu na Kosovo.

Odmah zatim krenulo se sa novim uzajamnim optužbama za kršenje ovog dogovora.

****

BONUS VIDEO: Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare