Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia; Isa Terli / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock

Paraf na sporazum Beograda i Prištine još nije stavljen i malo je verovatno da će do toga doći ukoliko ne bude dogovora oko plana implementacije, kojim će biti predviđeno kako će se svaka tačka sporazuma primenjivati. Kako saznajemo u vladajućoj koaliciji, Srbija će insistirati da se u tom dokumentu ne pominje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u ponedeljak su usmeno prihvatili evropski sporazum o Kosovu, a njegovo potpisivanje zavisiće od dogovora oko plana implementacije, odnosno Mape puta za implementaciju. Kako se navodi u tački 11 sporazuma, Beograd i Priština su u obavezi da poštuju Mapu puta, koja je označena kao aneks sporazuma.

Potpisivanjem sporazuma Srbija bi se obavezela da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što znači i u Ujedinjenim nacijama. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući na RTS da članstvo KiM u UN neće potpisati.

“Mi pravimo implementacioni plan i zbog toga će dolaziti Lajčak ovde i u Prištinu. O svemu drugom sam spreman da pregovaram, a ovo (Kosovo u UN) neću da potpišem… Ponavljam da neću da učestvujem u implementaciji nekih stvari. Dok sam predsednik, neću prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova i ulazak u UN. A posle mene, vidite šta ćete“, dodao je on.

Aleksandar Vučić Foto: RTS printscreen

Od početka godine predsednik Vučić davao je kontradiktorne izjave. U bar dva navrata rekao je da je Srbija spremna da implementira evropski predlog o Kosovu, a na sednicama Skupštine govorio je da se protivi članstvu KiM u UN i da to nikad neće potpisati.

Međutim, u Briselu je usmeno prihvatio sporazum o Kosovu, iako on predviđa članstvo KiM u “bilo kojoj” međunarodnoj organizaciji, a to znači i UN.

Pročitajte još...

U vladajućoj koaliciji za “Novu” su nezvanično rekli da bi u Mapi puta, odnosno planu implementacije, trebalo da bude obrazložena svaka tačka sporazuma, uključujući i tačku četiri o međunarodnim organizacijama. Beograd će nastojati da se tu ne pominju Ujedinjene nacije.

“Priština je ranije na pregovorima insistirala na članstvu u Savetu Evrope, Unesko, Interpolu… Moguće je da će se te organizacije pominjati u Mapi puta”, navodi sagovornik “Nove”.

Prema planu Emanuela Makrona i Olafa Šolca, koji je i prvi non pejper objavljen u medijima, u prvoj fazi je bilo predviđeno da Kosovo postane članica Saveta Evrope, u drugoj – članica Interpola i Uneska, dok je u trećoj bio predviđen početak pregovora za pristupanje u NATO i aplikacija za članstvo u EU.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Iako je za poslednju, četvrtu fazu bilo navedeno članstvo Kosova u UN, u tom dokumentu je pisalo da pasivna pozicija Srbije ne rešava problem, te da to zavisi od veta Rusije u Savetu Evrope.

“Sve dok EU i SAD ne reše svoja pitanja sa Rusijom, posle drugog sporazuma o normalizaciji odnosa, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama prolaziće kroz ove faze”, pisalo je u planu Makrona i Šolca.

Da član sporazuma koji se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama treba posmatrati u kontekstu plana Šolca i Makrona iz septembra prošle godine, smatra Branka Latinović, bivša ambasadorka u OEBS-u. Ona za “Novu” navodi da se u tom papiru na odgovarajući način stavlja do znanja da je članstvo Kosovo u UN delikatno zbog stava Rusije i Kine.

Branka Latinović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Mislim da se članstvo u UN ne može planirati. To na određeni način zavisi od Srbije, koja može da oteža taj puta, ali ali zavisi i od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Procedura prijema je da entitet podnosi zahtev generalnom sekretaru, pa on podnosi Savetu bezbednosti, pa ukoliko se on saglasi postoji komitet za prijem. To je složena procedura i niko u ovom momentu ne može da predvidi kada bi to pitanje bilo na dnevnom redu”, navodi Latinović.

Ona kaže da takođe treba imati u vidu da je glasački kapacitet Prištine u toj međunarodnoj organizaciji skroman.

Pročitajte još...

“Prema podacima Srbije manje od 100 država članica UN priznalo je Kosovo, a o svemu na kraju odlučuje Generalna skupština UN. Zbog neizvesnosti, nemoguće je u implementacionom planu predvideti neke rokove vezano za samo podnošenje zahtava Kosova vezano za članstvo u UN”, ističe Latinović.

Iako Evropska unija, kako je izjavio Aleksandar Vučić, očekuje da “nešto” bude potpisano do 24. marta, u Beogradu nisu optimisti i to ne samo zbog UN. I Vučić je gostujući na RTS rekao da ne očekuje da će Kurti pristati da formira Zajednicu srpskih opština, koja se takođe pominje u sporazumu.

BONUS VIDEO Milica Rakić i Branimir Stojanović o Vučićevom i Kurtijevom danu D, u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare