Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska vlada uvešće nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa ovog petka i one će biti na snazi nedelju dana. Građani će o novom planu kosovskog ministarstva zdravlja biti obavešteni sutra, javlja Gazeta Express pozivajući se na svoje izvore iz vlade.

Kosovska vlada započela je rad na novom planu o borbi protiv pandemije u toku jučerašnjeg dana, kada joj je Ministarstvo zdravlja uputilo predloge novih mera.

Novim merama, kako je juče izvestila Gazeta Express, izvršiće se podela gradova, tj. opština na tri zone – zelenu, žutu i crvenu, a na osnovu epidemiološke situacije i broja inficiranih.

Crvenu zonu činiće opštine visokog rizika – preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika. Žutu – opštine od 76 do 149 inficiranih u odnosu na 100.000 stanovnika, a zelenu opštine u kojima je do 75 inficiranih na 100.000 stanovnika. Prištinska Koha prenela je juče iste navode, uz naznaku da se radi o broju inficiranih na nedeljnom nivou.

Građanima koji žive u opštinama koje su u crvenoj zoni biće zabranjen ulazak i izlazak. Mera se ne odnosi na zdravstveno osoblje, osoblje obezbeđenja, pravosudne organe i studente. Ova mera se neće odnositi u slučaju zadovoljenja medicinskih potreba, za proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih prehrambenih proizvoda i lekova.

Mera se neće odnositi i na ekonomske operatere i za lanac snabdevanja. Biće dozvoljen rad građevinskim kompanijama i operaterima koji izvode javne radove.

Ovaj medij piše i da će biti zabranjen rad tržnim centrima i ugostiteljskim objektima u opštinama koje su u crvenoj zoni, osim za usluge dostave po porudžbini i pružanja usluge gostima u hotelu.

U javnim i privatnim institucijama radiće samo osnovno osoblje. Taksi usluge biće omogućene ali samo za jednog putnika, dok će, ukoliko je reč o članovima porodice, biti dozvoljeno da u vozilu budu tri osobe.

U opštinama koje su u žutoj zoni – srednji rizik od zaraze, ekonomskim operaterima biće dozvoljen rad od 06:00 do 18:00, javlja ovaj medij.

U istom vremenskom periodu biće dozvoljen rad ugostiteljskih objekata, hotela i tržnih centara, osim za one koji pružaju usluge dostave. Prevoznicima u ovim opštinama biće dozvoljeno da rade sa pola kapaciteta uz primenu mera iz priručnika za zaštitu od širenja koronavirusa.

U opštinama koje su u zelenoj zoni – sa manjim stepenom rizika od širenja infekcije, ekonomskim operaterima biće dozvoljen rad od 05:00 do 19:00. Isto radno vreme važiće i za tržne centre kao i za ugostiteljske objekte, osim za one koji pružaju usluge dostave.

Prevoznicima u ovim opštinama takođe će biti dozvoljeno da rade sa pola kapaciteta uz primenu mera iz priručnika za zaštitu od širenja koronavirusa.

Uvođenje novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa najavilo je juče kosovsko Ministarstvo zdravlja, a nakon višednevnog uvećanja broja novoinficiranih.

Sa druge strane, privrednici kritikuju najavu uvođenja novih mera i prete protestima. Navode da će se time samo dodatno otežati njihova pozicija. Udruženje ugostitelja Kosova već je najavilo da neće poštovati nove mere ukoliko im ne bude uručena pomoć kosovske vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar