U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 1.709 zaraženih građana, a preminulo je 19 pacijenata.

Testirano je 10.368 ukupno. Na respiratorima je 161 pacijent.

***

U Srbiji je dan ranije evidentirano 1.648 zaraženih koronavirusom, a od posledica zaraze umrlo je 20 osoba. Testirano je 10.240 osoba, a na respiratorima je 166 pacijenata.

***

Epidemiolog Radmilo Petrović za Nova.rs je izneo procenu da bar tri miliona građana Srbije treba da dobije vakcinu protiv koronavirusa u naredna tri meseca kako bi se dosegla granica kolektivnog iminutiteta. 

“Ne zavisi sve od zdravstvenih službi i organizacije, zavisi i od dostupnosti vakcina, koliko brzo možemo da ih nabavimo. Koliko čujem, neke vakcine koje smo naručili treba da stignu tek u četvrtom kvartalu”, kaže Petrović i ističe da mi nismo jedini u redu za vakcine. Da bi vakcinacija bila efikasnija i da bismo dostigli kolektivni imunitet, valjalo bi da se masovna imunizacija sprovede u naredna tri meseca, tvrdi naš sagovornik.

***

Vakcinu bi primilo 49 odsto građana Srbije – ako je javno dostupna i ako se smatra efikasnom i sigurnom. To pokazuje anketa agencije „Galup“, u kojoj se takođe navodi da ta brojka iznosi 67 odsto ljudi.

Kako se navodi u saopštenju asocijacije, 39 odsto ispitanih u Srbiji bi odbilo vakcinu, dok je 12 odsto bilo neodlučno. Rezultati studije, u kojoj je učestvovalo više od 38.000 ispitanika širom sveta pokazuju da bi u svetu oko 25 odsto ljudi odbilo priliku za vakcinaciju, a manje od 10 odsto se koleba po tom pitanju.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar