Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Institut za ortopediju Banjica od juče prima kovid pacijente, a direktor te zdravstvene ustanove prof. Zoran Baščarević kaže da su kapaciteti već popunjeni.

Baščarević je za TV Pink naveo da je u ortopedija na Banjici u kovid sistem ušla sa 30 mesta na odeljenju i 17 na intenzivnoj nezi i da su juče od 10 sati do osam uveče svi kreveti bili popunjeni.

„Sada su mnogo teži pacijenti, nego u prethodna dva talasa i svi koji su zbrinuti kod nas su na kiseoničkoj potpori. Dobili smo pomoć od Instituta Dedinja, stiglo je deset njihovih internista. Treba da otvorimo još jedno odeljenje sa 30 kreveta i da pojačamo poluintenzivnu negu“, naveo je Baščarević.

On je rekao da su pacijenti, koji su u Institutu za ortopediju ležali zbog trauma, onkologije ili nekih infekcija, prebačeni u ortopedsku bolnicu KCS i na VMA, te da je Banjica za 24 sata pripremljena da uđe ponovo u kovid sistem.

Navodi da je zdravstveni sistem napregnut i prenapregnut i da se nada da će ga rasteretiti otvaranje kovid bolnice u Batajnici.

Zdravstveni sistem, navodi, vapi za intenzivnim mestima, za kiseonikom, ali da nije rešenje da se napravi još 10.000 kiseoničnih mesta u bolnicama, nego da ljudi ostanu kod kuće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar