Korona je odnela tek rođenu bebu: Lekari objašnjavaju zašto stradaju i deca

Društvo 22. nov. 202110:36 > 10:36
Podeli:
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

Jedna beba preminula je od posledica zaraze koronavirusom na Dečjoj klinici Tiršova u Beogradu, vest je koja je od jutros potresla sve širom Srbije. Pedijatre koji od početka pandemije leče najmlađe obolele od korone pitali smo zbog čega se dešavaju takvi fatalni ishodi i zbog čega sve češće slušamo vesti o deci na respirator.

Pedijatar i načelnica dečjeg odeljanja u bolnici Dr Dragiša Mišović Olivera Ostojić ranije je napomenula da su teže kliničke slike kod dece počele da se javljaju od početka septembra i da su sve učestalije. „Za protekla dva meseca imali smo skoro isti broj slučajeva dece sa obostranom upaom pluča kao za godinu i po dana“, navodi sagovornica Nove.

„Jako je mali broj vakcinisane dece u tom uzrastu. Mi nemamo vakcinisane dece koja leže u bolnice. I ovi slučajevi koji su završili na respiratoru bi trebalo da imaju lakši oblik da su vakcinisani“, poručuje dr Ostojić.

Pitali smo je i zbog čega je sve više dece u teškom i kritičnom stanju, a do skora smo verovali da su najmlađi gotovo imuni.

„Virus jeste mutirao, tu nema priče.Imamo mere koje ne poštujemo, imamo vakcine, ali se ne vakcinišemo. To je doprielo i morao je da se spustri virus i među decu. Mlađi roditelji često nisu vakcinisani, pa onda to prenose na decu. To je jedan začarani krug. Trebalo bi roditelji da razviju svets i da se ti malađi roditelji u 30 i 40 godinama vakcinišu“, poručuje naša sagovornica i dodaje da je problem i to što je virus ušao i u škole.

„Roditelji do sada nisu verovali da ima potrebe za vakcinacijom dece i svi su mislili da teže forme neće zadesiti najmlađe. Sada definitivno ima potebe da se svi valvcinošu da se spreče teži oblici. Dozvoljena je vakcinacija dece starije od 12 godina, mislim da sada to više nije samo poteba, nego i obaveza roditeljska“, napominje dr Ostojić.

Povodom stanja dece na respiratorima oglasio se i direktor Instituta za majku i dete doktor Vladislav Vukomanović.

On je za RTS rekao da stav roditelja „moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja“.

„Pre samo šest meseci dominantni, kada je reč o težini bolesti, bili su bolesnici sa multisistemskim inflamantornim sindromom. Mi smo ih imali ovde oko 55, nešto možda i više. Svi su izlečeni i nadamo se potpuno zdravi“, naveo je Vukomanović.

Kako je dodao, sada se radi o pacijentima sa teškim upalama pluća, kao i upalama srčanog mišića i srčane kese.

Prema njegovim rečima, ono što je najvažnije je prekinuti taj lanac prenošenja infekcije i kruženja virusa u populaciji.

„Kako kažu epidemiolozi to je moguće ako se vakciniše 70 ili 80 odsto populacije. Kada se to bude desilo onda će i kruženje virusa, pa i broj zaraženih značajno pasti, a samim tim i obolele dece“, rekao je Vukomanović.

Dodao je da porastom broja zaraženih među odraslima, raste broj i zaražene dece.

„Ono što je loša vest, da ne kažem alaramantna vest, jeste da deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razmišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška“, poručio je Vukomanović.

Bonus video: Nova.rs u Institutu za majku i dete 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar