Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 2.081 pozitivnih na koronavirus, a preminuo je još 59 pacijenata.

Testiran je 9.840 pacijent, a na respiratorima je 218 osoba.

U Srbiji je u subotu registrovano još 2.648 pozitivnih na koronavirus, a život je izgubio 51 pacijent.

***

I deca zbog korone postaju srčani bolesnici

Teško je nabrojati sve posledice koje koronavirus ostavlja na zdravlje onih koji su se izborili sa ovom ozbiljnom infekcijom. Jedna od najtežih su smetnje u radu srca, pa su pregledi kod karidologa, ali i bolničko lečenje, česta pojava u postkovid periodu. Ono što dodatno zabrinjava je što srčane smetnje nemaju samo odrasli, već i deca, a od početka 2021. na Odeljenju kardiologije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, lečeno je čak 70 mališana, koji su prethodno preležali koronavirus.
Više o ovoj temi pročitajte u posebnoj vesti.

 

***

Dr Stevanović: Kada nema mesta bolesnici nam umesto u sobama leže u trpezariji

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je da, kad nema mesta u bolnicama, pacijenti leže u trpezarijama.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija poslednjih dana jeste malo bolja, ali smo još daleko od vremena kada ćemo moći da se opustimo i ukinemo mere. Kako kaže, za sada nema mesta nadi da ćemo se uskoro vratiti životu koji je postojao pre korone, prenose Novosti.

Doktor Stevanović upozorava da je Infektivna klinika mesecima puna čak 100 odsto, ali i više jer su ponekad primorani da proširuju kapacitete.

„Kažem više od 100 odsto, jer u trenucima kada je sistem prebukiran i kada treba smestiti nove bolesnike, mi ubacujemo krevete i u neke prostorije koje ranije nisu bile namenjene za bolesničke sobe, recimo trpezarije. Nema mesta nadi da će uskoro biti dobri rezultati i da će se građani Srbije vratiti u normalnost koja je postojala pre korone“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar