trauma pomoć
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Psiholog i član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać ocenila je danas da su deca, posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", počela da se zbližavaju, u čemu im pomažu psiholozi koji im od 3. maja pružaju psihosocijalnu podršku.

Korać je rekla da će psiholozi tokom leta i u narednih godinu dana, nastaviti da pružaju pomoć deci.

„Na deci je da razgovaraju i iznose svoje mišljenje i stavove kroz teme koje oni identifikuju kao bitne, a na struci je da to sluša, osnaži i podrži zdravim mehanizmima odbrane“, izjavila je Korać za Tanjug.

Ona je rekla da je važno da deca budu u okviru zajednice kako bi psiholozi mogli bolje da ih prate, posmatraju i znaju kroz šta zapravo prolaze.

„Plan jeste da u narednih godinu dana nastavimo to da radimo. Previše je rano patologizovati i govoriti da neko dete nije dobro“, navela je Korać i dodala da je oporavak proces za roditelje, decu i nastavnike.

Pročitajte još:

Na pitanje kako možemo sa sigurnošću reći da su deca i njihovi roditelji dobro, Korać je rekla da deca moraju biti kontinuirano praćena unutar zajednice.

„Neka iskustva kolega iz inostranstva koji su radili sa decom koja su preživela ovakav vid tragičnog događaja govore da deca moraju da budu kontinuirano praćena i da su svakako bolje prognoze ukoliko ostanu unutar zajednice, ako ih roditelji ne izoluju unutar porodice ili neke druge grupe“, objasnila je Korać.

Ukazala je da se psihosocijalna podrška pruža u dečijem pozorištu „Dadov“ koje se nalazi u blizini OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Dečije pozorište „Dadov“ je juče otvoreno i radiće svakog radnog dana od 10 do 18 časova, gde roditelji mogu da dođu zajedno sa decom i nastavnici takođe, gde pružamo psihosocijalnu podršku, ako ne žele da je prime unutar škole“, objasnila je Korać.

BONUS VIDEO: Kako će deca koja ne žele da se vrate u „Ribnikar“ završiti školsku godinu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar