Foto: N1

Profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Oliver Tošković ocenio je da su kontradiktorne izjave o pandemiji "drugi najveći problem pored korone" i da su doprinele tome da poverenje građana prema nadležnima "trenutno bude na nuli".

„Te izjave su kao u ljubavnim odnosima igranje toplo-hladno, tada osoba ne zna šta je čeka, pod stalnom je tenzijom. Tako se nadležni igraju s nama, prvo je sve strašno, a u sledećem trenutku možemo da idemo na utakmicu. To zbunjuje jer ljudi ne znaju kome da veruju“, rekao je Tošković agenciji Beta.

Ocenio je da je informaciona podrška građanima jako bitna, posebno u situacijama kada „niko ne zna šta će biti“.

„Bitno je imati podršku u ovoj epidemiološkoj situaciji. Čoveku znači da ima kome da veruje, da deli doživljaje i brige“, kazao je Tošković. ; Upitan da li postoje neka univerzalna pravila koja stručnjaci preporučuju, odgovorio je da se udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida, zajedno sa nekoliko psihologa, sprema da napravi seriju crteža i spotova koje će sadržati preporuke „šta raditi u ovakvim situacijama“.

Ocenio je da je psihološka pomoć potrebna i lekarima, jer „niko nije navikao na toliku količinu stresa, koja je sada svakodnevna“.

„Psihoterapeuti i terapijske grupe su se organizovale i pružale onlajn besplatnu podršku, ali to su bile lične inicijative ili inicijative pojedinih udruženja, sistemski od institucija ne znam da je išta poteklo“, kazao je psiholog. Dodao je da su u trenutnoj situaciji važni ;humor i fizička aktivnost, kao što su šetnja, sport ili običan rad po kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar