Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas je počela revakcinacija građana koji su već dobili prvu dozu neke od vakcina protiv korone. U kratkoj izjavi za Nova.rs, član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će biti dovoljno doza i da po tom pitanju nema razloga za zabrinutost.

„Vakcine predviđene za davanje druge doze su već u zemlji“, objašnjava Kon.

Kon je prethodno prisustvovao sednici Kriznog štaba, nakon koje je za medije ocenio da je dinamika vakcinacije dobra.

„Važno je naglastiti da je zaštita vakcinom obezeđena tek posle dve doze i kada prođe desetak dana“, istakao je on i apelovao na građane da poštuju mere da bi se održalo postojeće stanje i da se ono ne pogorša.

Zanimalo nas je i da li će to koju je neko vakcinu primio biti presudno za mogućnost putovanja, da li će se na more moći i sa Fajzerovom i sa ruskom i sa kineskom vakcinom?

„Ne mogu da garantujem, ali mislim da će vreme doći da se sve vakcine koje se koriste i koje su registrovane i u Srbiji biti moguće kao dokaz vakcinisanosti, ako neka zemlja bude to zahtevala. Ne mislim da to treba da bude prepreka za vakcibisnje, da neko baš bira vakcinu zbog putovanja“, odgovorio je Kon na pitanje Nova.rs.

Prema njegovim rečima, cilj je da se na dnevnom nivo dostigne 80.000 vakcinacija, ukupno i prva i druga doza. Tako bi se dostigao bedem imuniteta.

„Cilj je vakcinacija do tri miliona ljudi, milioin i po je neki minimum koji nama obezbeđuje nešto bolju situaciju. Tri miliona vakcinisanih bi smanjio mogućnost prisustva virusa na samo pojedinačne slučajeve2, kaže Kon.

Masovna revakcinacija 
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Masovna revakcinacija u Srbiji danas je počela na više od 200 punktova. U Beogradu revakcinacija će se raditi u Hali 11 na beogradskom Sajmu, dok će se vakcinacija obavljati na novom punktu Belexpo centra na Novom Beogradu.

Prema najavama iz Vladine Kancelarija za IT i elektronsku upravu danas će biti revakcinisano oko 5.500 građana. Taj broj će se iz dana u dan povećavati, pa će narednog dana drugi dozu 15.000, zatim 30.000 građana, da bi se došlo do 60.000 u jednom danu.

Koordinatorka revakcinacije Dragana Milošević izjavila je danas da gradjani koji nisu dobili poruku o revakcinaciji, a izračunaju da je od prve doze vakine prošao 21 dan, treba sami da dodju da prime drugu dozu.

„Na revakcinaciju treba poneti ličnu kartu, jer čim upišemo matični broj imamo evidenciju o vakcinaciji, tako da potvrda o primanju prve doze nije potrebna“, kazala je ona za RTS.

Nakon revakcinacije, svaki građanin će dobiti potvrdu o završenoj vakcinaciji protiv koronavirusa, dodala je Milošević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar