Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da bi voleo da su najnovije mere donete bar dve nedelje ranije, ali ih pozdravlja. Kako je istakao, vrlo je bitno da su one počele da se sprovode i siguran je da će one dati efekta, ali je pitanje koliko će se to videti u ciframa, jer je virus već ušao u porodice.

Kon je rekao da je cilj da se zaustavi centar umnožavanja virusa u mestima zaražavanja i zabave, ali je virus već odatle ušao u porodice, što se prepoznaje kada počnu da obolevaju stariji.

Poručio je da je bitno da se prepozna kada neko ima simptome i da se odmah preduzmu mere izolacije. Kako ističe, daleko je značajnije da se te mere kontrolišu intenzivnije nego do sada. Kon navodi i da se prate kontakti i da je to ogroman posao.

Kada je reč o mestima zabave, dodao je da je sa merom rada do 21 čas praktično taj problem rešen. Poručuje da će oni koji rade ilegalno biti u ozbiljnom krivičnom delu.

Prema Konovim rečima, ranije smo se loše osećali sa 500 zaraženih dnveno, a sada smo došli do brojke od skoro 5.000, i to je spartanska situacija.

„Ono što se dešava u zdravstvenom sistemu je pravi rat i borba“, upozorio je.

Koliki je kolektivni imunitet 

Osvrnuo se i na one koji ne žele da veruju u virus i upozorio da su protesti direktno mesto širenja virusa i da se u svakom okupljanju koje traje satima virus širi.

Predrag Kon je rekao da toliko toga treba da se uradi da bi se mere sprovodile, i da će to dati rezultate.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, rekao je da je na Kriznom štabu čuo za rezultate jednog istraživanja koje kaže da je oko 20 ljudi steklo imunitet. Dodaje da to nije malo, ali da svakako nije dovoljno i da se tek sa 60 odsto može razmišljati o kolektivnom imunitetu.

Na pitanje kada očekuje stabilitaciju situacije, Kon je rekao da se nadao da ćemo u ovoj nedelji imati zaravnivanje, ali da brojke i dalje rastu, naročito u Beogradu. Kaže da može samo da želi da smo sad u maksimumu, a posebno ima vere u mere koje su donete.

Ističe da je reč o virusu koji prvi put pratimo u ovoj sezoni koja je najbolja za širenje respiratornih infekcija, i da su sva predviđanja spekulacije. Međutim, dodaje da bi trebalo da dođemo do zaravnjenja nakon ove nedelje, da bi se nastavio dalji rad jer je zdravstveni sistem na ivici opstanka.

Upozorio je da se mere moraju ozbiljno poštovati i naročito je apelovao na mlađe osobe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare