Ulaz u kovid ambulantu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pij antibiotike i vitamine i javi se ako ti se stanje pogorša, to je odgovor koji dobijate u kovid ambulanti ako ste pozitivni na koronavirus i imate lakše simptome zaraze. To je različit pristup u odnosu od onog tokom proleća kada su i lakši slučajevi upućivani u privremene bolnice. Kućno lečenje lakših bolesnika je jedino rešenje u situaciji kada rapidno skače broj zaraženih i kada u bolnicama jedva ima mesta za one sa težim simptomima. 

Beograđanka T.M., stara 27 godina, tokom vikenda je potpuno izgubila čulo ukusa i mirisa i osetila malaksalost, mada nije imala povišenu telesnu temperaturu. Posle pregleda u kovid ambulanti, upućena je na testiranje.

„Pošto su sumnjali na kovid, odmah su mi dali upustvo da pijem polivitaminsku terapiju, koja se sastoji od vitamina C, vitamna D i cinka  i prepisali su mi antibiotike“ objašnjava kako se završio pregled u kovid ambulanti.

Čekanje pred kovid ambulantom Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pošto je stigao pozitivan rezultat testa na koronavirus, javila se telefonom u kovid ambulantu.

„Rekli su mi da se odmaram i mirujem, da pijem terapiju i vitamine i da se javim ukoliko osetim bilokakvo pogoršanje. Ako sve ostane na ovim simptomima, rečeno im je da za 14 dana dođem na ponovono testiranje“ objašnjava.

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva pacijenata sa lakšim simptomima, koji su pušteni na kućno lečenje bez ikakvog daljeg nadzora ili kontrole lekara.

Upustvo iz kovid ambulante:

vitamin C 2000 mg dnevno, cink 1×1, vitamin D 10 kapi nedeljno ili jedna kapsula dnevno
– ako vam je prepisan antibiotik, uz njega pijete probiotik
– rezultate proveravate na sajtu e-zdravlje
– puno mirovanja i dovoljno sna
– u slučaju pogoršanja javite se u najbližu kovid ambulantu

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže za Nova.rs da je to jedini mogući način rada kada je enormno povećan broj zaraženih kao što je to sada u Srbiji.

Kada je u bolnici četiri hiljade ljudi, kako ističe Petrović, jedino rešenje je trijaža prema stepenu oboljenja.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Više nema mesta u bolnicama, pa u kovid ambulantama mora da se vrši trijaža. Najteži idu u najbolje opremljene i specijalizovane bolnice, srednje teški idu u druge bolnice ili objekte koji su prilagođeni lečanju, dok lakše otpuštate kući da se sami leče uz savete i propisanu terapiju“ objašnjava.

Petrović navodi da bi bilo dobro da su i oni koji su na kućnom lečenju pod nekom vrstom lekarskog nadzora, bilo da ih obilaze lekari i medicinsko osoblje ili da ih zovu telefonom.

„To bi tako trebalo, ali gde da nađemo toliko zdravstvenih radnika, gde da nađemo toliko medicinskih sestara. Zdravstveni kadar je na izmaku snaga i mogućnosti da opslužuje pacijente, čiji se broj samo povećava. Broj lekara se pri tome smanjuje, jer su i oni došli pod udar kovida, tako da su lakši slučajevi prinuđeni da se leče sami kod kuće“ naglašava Petrović.

On takvim pacijentima preporučuje da prate upustva koja su dobili u kovid ambulantama i da se odmaraju.

„Važno je da budu u izolaciji u odnosu na svoje ukućane, da im ne prenesu virus, ukoliko se i oni nisu već zarazili. To je u praksi jako teško obezbediti u porodicama sa više članova na malom prostoru“ zaključuje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (24)